Aydın Doğan Vakfı tarafından bu yıl 29'uncusu düzenlenen Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması'nın, seçkin çizerlerden oluşan uluslararası seçici kuruluna, katkılarından dolayı teşekkür plaketi verildi. Türk ve İranlı karikatüristlerin birinci seçildiği yarışmanın kapanış kokteyli Milta Bodrum Marina Osmanlı Tersanesi'nde gerçekleştirildi.

Kokteyle, Jüri Başkanı ABD'li karikatürist Stan Mack, jüri üyeleri Antonio Antunes (Portekiz), Ercan Akyol, Latif Demirci, Tan Oral, Selçuk Demirel (Türkiye), Viktor Kudin (Ukrayna), Piyale Madra, Firoozeh Mozaffari (İran), Ralph Steadman (İngiltere), Zhu Zizun (Çin) ile Bodrum Belediyesi Danışmanı Ali Çakır, Milta Marina Genel Müdürü Ömer Karacalar, Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı ve davetliler katıldı. Birinci, ikinci, üçüncü ve başarı ödülleri kazanan karikatürlerin, büyütülmüş boyutları kokteyl alanında sergiledi. Davetlilerin büyük bir dikkatle incelediği karikatürler, beğenildi.

Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı, her yıl olduğu gibi bu yıl da jürinin eserleri seçmekte oldukça zorlandığını hatırlattı. Bu yıl, oldukça farklı bir durum olduğunu Türk ve İranlı karikatüristlerin birinci seçildiğini belirten Fetvacı, şöyle dedi:

"Yine, dünyadaki olaylar ve gelişmeler karikatürlerimize yansıdı. Yarışmamızın, dünyadaki olaylara ayna tuttuğunu bir kere daha görmüş olduk. Bilgisayarın, hayatımıza getirdikleri ve insanı yalnızlaştırması sonucu, internet iletişiminin konuları gündeme geldi. Bu yarışma, dünyanın her yerinden gelen sanatçılara, kendilerini ifade etme olanağı tanıyor. Bu yıl hiç beklemediğimiz ülkelerden karikatürler geldi. Senegal, Kolombiya, Küba gibi ülkeler katılım gösterdi. Jüri üyelerimiz çok zorlandı, hiçbir karşılık beklemeden buraya geliyorlar. Teşekkür etmek için, bu yılın anısına jüri üyelerimize plaketlerini sunduk."

Bu yıl katılan eserlerin oldukça farklı olduğunu belirten Jüri Başkanı ABD'li Stan Mack de, bu yarışmaya önceki yıllarda da katıldığını hatırlattı. Mack, "Hem, yarışmaya katıldım, hem de jüri üyelerinin arasında yer aldım. Bu yıl jüri başkanlığını yaptığım için çok mutluyum. Bu yıl, önceki yıllara göre çok güzel ve fazla sayıda eser katıldı. Bu bizler için oldukça muhteşemdi. Çok farklı ülkelerden yapılan katılımlar, bizleri de oldukça mutlu etti. Jürinin eserleri karar vermesi sırasında çok güzel diyaloglar yaşandı" dedi.

Yarışmada birincilik ödülü kazanan sanatçıya 8 bin, ikincilik ödülü kazanan sanatçıya 5 bin, üçüncülük ödülü kazanan sanatçıya 3 bin 500 dolar verilecek. Başarı Ödülü kazanan 12 sanatçı ise 500'er dolar alacak. Dereceye giren tüm sanatçılara ayrıca başarılarını simgeleyen heykel ve ödül beratları 9 Ekim 2012'de İstanbul'da düzenlenecek törenle verilecek. Yarışmada ödül kazanan karikatürler, 14 Haziran'a kadar Milta Bodrum Marina Osmanlı Tersanesi Kaymakamlık Sanat Galerisi'nde sergilenecek.



SŞ(AÖ/İD)