Rize Belediyesi tarafından bu yıl 4’üncüsü düzenlenen 'Yaz Spor Şenlikleri' kapsamında ÇAYKUR ve Rize Ticaret Borsası tarafından 'En İyi Çay Demleme Yarışması' düzenlendi. 100’ü aşkın kişinin katıldığı ve 1 hafta süren yarışmalarda 6 aday finale kaldı. Sahil Park alanındaki final yarışmasında yarışmacılara 200’er gram çay ve su verildi. Titizlikle demlenen çay, 12 bardağa konularak aralarında Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Öğretim Görevlileri ve çay tadımcıları ile 'Bir Çay Daha Lütfen' adlı kitabın ABD’li yazarı Katharine Branning’in de yer aldığı jüri üyelerine servis edildi. 6 kişilik jüri, çayları demleme, tadım ve sunum kriterlerini dikkate alarak değerlendirdi. Değerlendirme sonucunda 88 puanla yarışmaya Hemşin İlçesi’nden katılan Murat Avhan 1’inci, 86 puan alan Servet Turanlı 2’inci, 83 puan alan Şenol Sandıkçı 3’üncü oldu. Yarışma birincisine 1 ton, ikinciye 250 kilo, 3’üncüsüne de 100 kilo kuru çay hediye edildi. Hediye kuru çaylar Rize Ticaret Borsası (RTB) tarafından karşılandı.

Yarışmada dereceye girenlere üzerlerinde kazandıkları kuru çay miktarının yazılı olduğu temsili hediye çekleri verildi. Çekleri, yarışmacılara ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, Rize Belediye Başkanı AK Partili Halil Bakırcı ile RTB Başkanı Mehmet Erdoğan verdi.

"HER İLİN BİR ÇAY DEMLEME VE SUNUM UZMANI OLACAK"

Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, Türkiye’de üretilen çayların dünyanın en doğal çayı olduğunu belirterek dünyada çay üreten 9 ülke arasında en kaliteli üretim alanı ve tekniğine sahip ülkenin Türkiye olduğunu söyledi. Türk çayının en önemli eksikliğinin yeterince tanıtılamaması olduğunu ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu:

"Biz bunu başarmaya çalışıyoruz. Önce çay tadımcılığı projesi yaptık. Bu projemizi başarıyla tamamladık. Şimdi Türk çayının demlenmesi ve sunumu konulu bir proje hazırladık ve AB’ye sunduk. Bu projenin AB’ den geçmesi halinde Türkiye’de her bir il için bir çay demleme ve sunum uzmanı yetiştireceğiz. Yetiştireceğimiz bu kişileri Rize ve Türk çayının fahri hemşerisi olarak çayın daha kaliteli olması için nasıl demlenmesi gerektiğini anlatması için 81 ilimize göndereceğiz."

ABD’Lİ YAZARA FAHRİ HEMŞERİLİK BERATI

Bu arada çay demleme yarışmasına jüri üyesi olarak katılan ABD’li yazar Katharine Branning’e Rize Belediyesi Meclis kararı ile fahri hemşerilik beratı verildi. Branning’e beratını Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı ile eşi Reyhan Bakırcı birlikte verdi. Branning, kalabalığı Türkçe olarak "Rizeli dostlarım merhaba" diyerek selamladı. Başkan Bakırcı, "Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan bir kişiye ilk kez fahri hemşerilik beratı veriyoruz. Çayımız ülkemize ve bölgemizin tanıtımına yaptığı katkıdan dolayı kendisine fahri hemşerilik beratı verdik. Kadriye hanım dediğimiz Katharine, artık bütün Rizelilerin fahri hemşerisidir" dedi.



MK(TM/İD)