ZOKORA : EMRE' NİN SÖZLERİ IRKÇI SÖYLEM


15 Nisan 2012’de Spor Toto Süper Final Şampiyonluk grubu maçı oynandığı esnada Belözoğlu ile Trabzonspor futbolcusu Dider Zokora arasında sözlü tartışma yaşandı. Maç bitiminde Zokora, tartışma sırasında Emre’nin kendisine “ırkçı" söylem anlamına gelen sözler sarfettiğini iddia etti.


SAVCILIK İLK OLARAK TAKİPSİZLİK KARARI VERDİ


Trabzonspor Kulübü Derneği’nin şikayeti üzerine Emre hakkında, Kadıköy Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma yürüttü. Savcılık ilk olarak Emre Belözoğlu’nun din, dil, ırk, etnik köken, cinsiyet veya mezhep farkı gözetmek kastıyla hakaret ettiğine dair delil elde edilemediğini, atılı suçun unsurlarının oluşmadığı sonuç ve kanaatine varıldığını belirtti ve "Bu itibarla şüpheli hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmiştir" diyerek takipsizlik kararı verdi.


MAHKEME İTİRAZ ÜZERİNE TAKİPSİZ KARARINI KALDIRDI


Trabzonspor Kulübü Derneği takipsizlik kararına itiraz etti. İtirazı değerlendiren Üsküdar 3. Ağır Ceza Mahkemesi, Kadıköy Cumhuriyet Savcılığı'nın verdiği takipsizlik kararını bozdu ve Emre için 'ayrımcılık yaptığı iddiasıyla' dava açılması gerektiğine karar verdi. Üsküdar Ağır Ceza Mahkemesi konuyla ilgili olarak gereğinin yapılması için dosyayı Kadıköy Cumhuriyet Savcılığı'na gönderdi.


Dosyayı tekrar inceleyen Kadıköy Cumhuriyet Başsavcılığı, Emre Belözoğlu hakkında iddianamede hazırladı. İddianamede Trabzonsporlu futbolcu Didier Zokora ‘suçtan zarar gören’ sıfatıyla yer alırken, Trabzonspor Kulübü Derneği ise ‘müşteki’ olarak yer aldı. İddianamede, Zokora’nın kendisine yönelik söylendiğini iddia ettiği sözleri (S.B.Z) sıraladığı ifadesine yer verildi. İddianamede, Emre’nin ise söz konusu suçlamayı kabul etmeyerek Türkçe "dingil" anlamına gelen "prick" sözünü söylediği ileri sürdüğü ifadeleri yer aldı.


SUÇU İŞLEDİĞİ KANAATİNE VARILDI


Futbol Federasyonu Disiplin Kurulu’nun Emre Belözoğlu’na söz konusu olay nedeniyle iki maç ceza verildiğinin belirtildiği iddianamede, bilirkişi raporuna da yer verildi. Türkiye İşitme Federasyonluğundan alınan raporda Emre’nin “M. F., F. N... sözlerini sarfettiğinin tespit edilmiş olmasına rağmen, ‘f. n... şeklinde söze başladığı sırada görüntüye Zokora’nın dirseği geldiğinden kelimenin tam olarak saptanamadığı" belirtildi. Şüpheli hakkında kesin delil elde edilemediği gerekçesiyle 25 Mayıs tarihinde takipsizlik kararı verildiği ancak Üsküdar 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nce bu kararın bozulduğunun belirtildiği iddianamede, “delillerin takdir ve münakaşası mahkemeye ait olmak üzere şüphelinin maç esnasında şikayetçi Didier Zokora’ya ‘f..’ demek suretiyle atılı suçu işlediği sonuç ve kanaatine varılmıştır."denildi.


2 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ


İddianamede Emre Belözoğlu’nun ‘ırkçı söylemde bulunduğu gerekçesiyle’ Sporda şiddet ve düzensizliğin önlenmesine dair kanun" 14/2. maddesi kapsamında altı aydan iki yıla kadar hapsi istenildi.


SG (MK)


Bilgi için:


-----------


f.n :'fucking Nigger'


S.B.Z: Siktir Bok Zenci


M.F : M.fucking


F.N : Fucking N.