İzmir Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polis Şube Müdürlüğü tarafından 'Güvenli Hayat ve Güvenli Gelecek İçin Çocuk ve Gençler Sosyal Koruma ve Destek Programı' kapsamında oluşturulan 'Dede-Torun Buluşması' adlı proje hayata geçti.

 DÜNYANIN EN BÜYÜK TİYATRO SAHNESİ

Projede öğrencilere, Osmanlı'nın kuruluşundan, Cumhuriyet'in ilanı ve gelişimine kadarki süreçte tarihsel öneme sahip olan kentler ve tarihe damgasını vurmuş kişilerin önem ve değerinin anlatılacağı vurgulandı. Tarihi önem taşıyan 7 kent olan Bilecik, Bursa, İstanbul, Çanakkale, Kütahya, Afyonkarahisar ve Ankara'da, tarihe damga vurmuş kişilerin tiyatro oyuncuları tarafından canlandırılacağı kaydedildi. Dünyanın en büyük tiyatro sahnesi olacağı belirtilen gezide 80 öğrencinin, tarihi kişileri de yerinde tanıyacağı vurgulandı. Öğrencilere yolculuklarında, 4'üncü sınıf Emniyet Müdürü Harun Yıldırım başta olmak üzere 1'i komiser 11 emniyet mensubu, 8 öğretmen ve 1 doktorun eşlik edeceği kaydedildi. 2 otobüs ile geziye katılacak öğrenciler için dün saat 23.00 sıralarında, il emniyet müdürlüğü tarafından uğurlama töreni düzenlendi. Törene İzmir Vali Yardımcısı Ardahan Totuk, İzmir Emniyet Müdürü Ali Bilkay, polisler, öğretmenler ve öğrenci velileri katıldı.

TORUNLAR DEDELERİ İLE BULUŞACAK

 Törenin ardından konuşan İzmir Vali Yardımcısı Ardahan Totuk, projenin İzmir Emniyet Müdürlüğü'nün koordinasyonunda ve kurumların işbirliğiyle gerçekleştiğini belirtip şunları söyledi: "80 gencimiz önce Söğüt'e gidecek. Şanlı tarihimiz ile orada yüzleşecekler. Söğüt'ten Çanakkale'ye, Ankara'ya, Büyük Atatürk ile karşılaşacaklar. Osmanlı'nın kurucularını öğrenip tanıyacaksınız. Projenin de adında olduğu gibi siz torunsunuz dedeleriniz ile buluşacaksınız" dedi.

BİLKAY: "TURİSTLİK GEZİ DEĞİL, AMAÇ TARİHİMİZİ ÖĞRENMEK"

Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdiklerini kaydeden İzmir İl Emniyet Müdürü Ali Bilkay, "Bu projenin amacı tarihi yerleri görüp, turistik bir gezi yapmak değil, amaç görerek, bilerek, yaşayarak tarihimizi öğrenmenizdir. Avusturalyalılar ve Yeni Zelandalılar dedelerin savaştığı yerleri gelip görüyor. Sizde bu ülkeyi bize yurt yapan dedelerimizin şehitlerimizin kanlarının döküldüğü yerleri göreceksiniz. Benim sizlerden tek istediğim gittiğiniz yerlerdeki şehitlerimize selamlarımızı iletin. Dönüşünüzde onlara sizinde bu ülkeyi koruyacağınız konusunda söz verin" dedi.

YENİLMEZ: "BİZ NEYİ KAYBETTİK DE BİRBİRİMİZE DÜŞTÜK"

Türkiye'nin Ramazan Bayramını acıyla geçirdiğini ifade eden ünlü tiyatro sanatçısı Ahmet Yenilmez, "İçimizi şu soru kemirdi. Babalarımıza sorduk cevap alamadık. Dedik ki 'ehline müracaat edelim'. Biz bu ülke gençliği adına dedelerimize şunu soracağız. Siz asırlardır, bu topraklar üzerinde barış içinde bayramları kutladınız. Her dinin bayramını barış içinde kutladınız. Biz neyimizi kaybettik de birbirimize düştük. Bunun inşallah cevabını bulacağız. Gelip sizlere de bu cevabı söyleyeceğiz" dedi.

Törenin ardından öğrenciler otobüslerine bindi. Yenilmez'in yüksek sesle söylediği 'birimiz hepimiz, hepimizde birimiz için' sözünü tekrar eden öğrenciler yolculuklarına uğurlandı. 6 günlük yolculuğun ardından öğrencilerin havayolu ile İzmir'e döneceği belirtildi.

 

KÖ (RT)