Türkiye’de ilk kez Sakarya’da başlayacak uygulamanın tanıtımı, Sakarya Emniyet Müdürlüğü Mobese Konferans Salonunda düzenlenen törenle yapıldı. Toplantıda konuşan Emniyet Genel Müdürlüğü Haberleşme Daire Başkanı N. Coşkun Acar, polis telsizlerinin gazetecilerden, terör örgütüne kadar eline bir alıcı geçiren herkes tarafından dinlenebildiğine dikkat çekerek, “Bundan çok da memnun değiliz. Bu güvenlik açısından önem taşıyan bir sorunumuzdur. Kriptolu TETRA telsizle bu sorun çözülmüş oldu. Ayrıca bir istasyon konuştuğunda diğeri onu beklemek zorunda kalıyordu. Şimdi kademe beklemeksizin herkes konuşmuş olacak. TETRA Sistemi’nin emniyet teşkilatına hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.

Motorola Türkiye Direktörü Rasim Bora Gürçay, TETRA Sayısal Telsiz Sisteminin genel işleyişi hakkında bilgiler verdi. Gürçay, TETRA’nın İP Tabanlı bir sistem olmasından dolayı üzerine sonsuz sayıda eklenti ve özellik eklenebildiğini belirterek, “TETRA 600 merkez ve 100’ün üzerinde ülkede kullanılıyor. Biz Sakarya’da 8 aydır bir çalışma yapıyoruz. Kapsama alanlarını belirledik. Bu alanda çalışma yaptık. TETRA Sistemine bağlı olarak çalışan telsiz sayısı Sakarya’da şu an 360. Bu zaman içerisinde çalışmalarla arttırılacaktır” dedi.

Telsizden yapılan görüşmelerin ilgisiz kişilerce dinlenememesi ve gizlilik taşıyan bilgiler başta terör örgütleri olmak üzere kötü niyetli yaklaşımlardan korunmasını amaçlayan proje kapsamında, telsiz muhaberesinde telsiz konuşması dışında telefon görüşmesi de yapılabilecek. Terminal (cihaz) takip sisteminin de mevcut olduğu TETRA Sisteminde el terminalleri ve araç terminalleri dijital harita üzerinde takip edilebilecek. Bu sayede olaylara daha etkin ve hızlı müdahale edilebilmesi hedeflenirken, ekip ve terminallerin geçmiş hareketleri de an be an izlenebilecek. 

Emniyet birimlerinin ses ve veri iletişiminde ticari kurumların ve bireylerin eriştiği ve kullandığı/kullanacağı veri iletişimi teknolojilerine sahip olmak zorunluluğu kapsamında gerçekleştirilen TETRA Sayısal Telsiz Sistemiaracılığıyla, artık emniyet birimleri birbirleri ile kriptolu görüşme yapabilecek.



ZT(MB/AAA)