Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Kadın Hakları ve Devrim Yasaları' ile ilgili konferansa, CHP Grup Başkan Vekili Emine Ülker Tarhan, CHP Uşak İl Başkanı Mahmut Ünal ile partililer katıldı. Konferansta kadın hakları, eğitim sistemi ve kadına uygulanan şiddet konularına değinen Tarhan, hükümete yüklendi. Konuşmasına Bülent Arınç'a atıfta bulunarak başlayan Tarhan, "Hatırlasanız Bülent Arınç bir konuşmasında 'Anayasa'nın değiştirilemez 3 hükmü değiştirilebilir, bir Cumhuriyet kalsa ne olur' diyordu, hatırlıyormusunuz. Çünkü içi boş olan bir cumhuriyetin içi boş olan bir rejimin hiçbir anlamı yoktur. Onun temel direklerini yıktığınızda adını cumhuriyet koymanızın hiçbir anlamı yoktur. Onu bu da biliyordu. Ancak bugün devrim yasaları gün gün aşındırılıyor bunu birlikte izliyoruz ve yaşıyoruz. Ben devrim yasalarının delindiğini düşünüyorum. AKP hükümeti devrim yasalarını delmiş ve en önemli darbeyi de eğitim sistemine vurmuştur. Ben çok üzgünüm. Tam bir siyasetçi olamadım. Siyasetçi gibi konuşamıyorum, ama eğitim sistemi kadın hakları ile de bağlantılı bir konudur. 8 yıllık eğitimi 12 yıla çıkarıyormuş gibi yapıyorlar. Bunu eğitime başlama yaşını düşürüp, bölerek 9 ve 9,5 yaşındaki çocukların türbana, imam hatiplere yönlendirilmesini sağlamaya çalışıyorlar. Kuran Kursları'nda da yaş sınırını kaldırarak neredeyse kundaktaki bebeklerin dahi cemaatlerin ellerine teslim edildiğini düşünürsek olayın vahameti daha çok ortaya çıkar" dedi.

SİLİVRİ KILICI

Anayasa'nın ilk üç maddesinin devrim yasalarının Anayasaya yansıması olduğunu ifade eden Tarhan, "Anayasa'nın ilk maddesinin de delindiğini ve anlamsızlaştırıldığını düşünüyorum. Siz istediğiniz kadar değiştirilemez hükümleri laiklik ve demokratik hukuk devletini istediğiniz kadar yazınız içi boşaldığından hiçbir anlamı kalmaz. Anayasanın 24'ncü maddesi ile oynar, eğer, büker, esnetir ve kuran kurslarında yaş sınırını kaldırır, eğitim sistemi ile de geleceğimiz etkileyecek şekilde bugün olduğu gibi oynarsanız içi boşaltılamayacak laiklik maddesinin içini boşlatarak o değiştirilemez maddeyi yok ederseniz. Bu şekilde olunca orada yazılı olmasının da bence hiçbir anlamı yoktur. Demokratik hukuk devletinde eğer mahkemeleri elinize almışsanız, özel yetkili mahkemelerle toplumu dizayn etmeyi ve toplumsal yapıyı değiştirmenin yöntemlerini bulmuşsanız oraya yerleştirdiğini ordunuzla, askerlerinizle, herkesin tepesinde bir Silivri kılıcı oluşturup sesini çıkartanı Silivri'ye gönderip meydanlara çıkarak söyleyebiliyorsanız orada demokratik hukuk devletinin temel şartı olan güçler ayrılığı ilkesini yok etmişsiniz demektir" diye konuştu.

ÇOCUK GELİNLER VE ÇOCUK ANNELER ORDUSU OLUŞACAK

Türkiye'de Anayasa'nın 2'nci maddesi olan laiklik ve demokratik hukuk devleti ilkesinin değiştirildiğine dikkat çeken CHP Grup Başkan Vekili Emine Ülker Tarhan şöyle konuştu:

"Bize Anayasayı değiştireceğiz yeni Anayasa yapacağız diyenlerin hepsinin söylediklerinin kesinlikle inandırıcı olmadığını düşünüyorum. Çünkü zaten değiştirilmiş maddelerle bu ülkeyi yönetmekteler. Ellerinde müthiş bir güç var ve yeni bir Anayasa yapmaya ihtiyaçları olmadığını ve bunun bir ilizyon olduğunu düşünüyorum. 4+4+4 yeni eğitim sistemine geri dönecek olursan kız çocuklarının eve kapatılacak olması çok erken yaşlarda evliliklerle karşılaşılması demektir. Biz itiraz edince de geri adım atarak ikinci dört yıldan sonra eve kapatıyoruz tavizini verdiler. Yeni eğitim sisteminde özellikle kız çocukları hedef alınmaktadır. Biz kız çocuklarının hangi yaşta olursa olsun eve kapatılmasını istemiyoruz. Uygulamaya başlandığında çocuk gelinler ve çocuk anneler ordusu oluşacak. AKP hükümeti 9 yaşındaki kızlarımızı evlendiremeyiz diyerek yaş sınırını 14'e yükselttiler. Hükümetin bugün tartıştığı konu 14 yaşındaki kız çocuklarını eve kapatmalıyız konusudur."

BAKAN DİNÇER KUŞKULU BİRİSİ

Hükümetin en kuşku ile bakılan bakanlarından birisinin Ömer Dinçer olduğunu ifade eden Tarhan, "Dinçer'in Cumhuriyetle kavgalı tavrını hepimiz biliyoruz. Cumhuriyetle hergün kavga ediyor. Bugün yaptığı makyajlamayla yutturmaya çalıştığı şeyin bu hesaplaşmanın bir parçası olduğunu düşünüyorum. Eğer bu yasa geçerse büyük bir darbe vurulacak. Ne cumhuriyet eğitiminin birliği ne de bilimselliği kalmayacaktır. Kızların erken yaşta evlenmesine yol açacak bu tasarı AKP tarafından bize nasıl bir toplum modelinin dayatıldığının göstergesidir. AKP gerici yüzünü açığa çıkartarak kadını çocuk doğuran ve AKP'ye oy vermesi gereken bir nesne olarak görüyor. AKP'nin kadına biçtiği rol kesinlikle bundan ibarettir. Bunlara öncelikle AKP'ye oy veren kadınların karşı çıkması gerekiyor. Bu kadar sokağa çıkmasını ve soysallaşmasını isteyen hükümet şimdi kızların neden eve kapatılmasını istiyor? AKP kızları ve kadınları kullanarak istismar ederek şimdi de yeni eğitim sistemi ile kullanılmış bir eşya gibi kenara atmak istiyorlar" diye konuştu.

AKP, SİVİL DARBE YAPIYOR

AKP hükümetinin demokratikleşmelerden, açılımlardan, adalet ve özgürlükten söz ederken ne demek istediklerini çok iyi anladıklarını sözlerine ekleyen Tarhan, şunları söyledi: "AKP, örgütlenme derken yalnızlaştırmadan, özgürlük derken tutsaklıktan, adalet derken adaletsizliklerden yani infaz kurumundan bahsediyorlardı Silivri'de olduğu gibi, ileri demokrasi derken korku krallığından, ifade özgürlüğü derken polis coplarından milli irade derken Silivri zindanından ve darbe anayasasının izlerini silmek derken dehşetle irkilmemek mümkün değil. 12 Eylül 2010 öncesi bir darbe anayasasının izlerini silmek isterken, biz ne yapmak istediklerini biliyorduk. Bir sivil darbe yapmak istiyorlardı bunu gördük ve anlatmaya çalıştık." 



YK (KÖ/RT)