"ORTA DOĞU'NUN DİĞER ÜLKELERİNDEKİ AÇLIĞA, SEFALETE KARŞI SESSİZ VE TEPKİSİZ KALAMAYIZ"


Emine Erdoğan konuşmasında "Biz, Afganistan'a, Irak'a, Filistin'e, Suriye'ye sırtımızı dönemeyiz. Biz Somali'deki, Afrika'nın, Orta Doğu'nun diğer ülkelerindeki açlığa, sefalete karşı sessiz ve tepkisiz kalamayız" dedi. Bu coğrafyada ortak medeniyetin, ortak kültürün aile temeli üzerine inşa edildiğini ve ailenin toplumun çekirdeği olarak görüldüğünü söyleyen Erdoğan "Bizim medeniyetimizde ve kültürümüzde aile kutsaldır. Çünkü aile toplumu bir arada, huzur, güven, dayanışma ve kardeşlik içinde tutuna bir kurumdur. Ailenin çöktüğü, ailenin çürütüldüğü her toplum, kökünden çürümeye, yozlaşmaya ve nihayetinde yok olup gitmeye mahkumdur.Bizim ortak medeniyetimizden aile çekilip alındığında, toplumlarımız özünü, ruhunu, bütün manevi değerlerini kaybedecektir. Son birkaç yüzyıldır alileye ve aile kavramına yönelik tüm saldırılar, esasen, kadim, köklü ve zengin medeniyetimize yönelik saldırılar olmuştur. Aileyi ve aile kavramını hedef alan, her türlü art niyetli girişimi, dayanışmayla, paylaşmayla, kardeşlikle bertaraf etmemiz, hepimizin ortak sorumluluğudur" diye konuştu.


"SURİYE'YE SIRTIMIZI DÖNEMEYİZ"


Erdoğan, bir ailenin mensupları olmanın herkese ortak sorumluluklar yüklediğine işaret ederek, "Nasıl ki bir anne çocuklarına, bir baba eşine, bir babaanne torunlarına karşı sorumluysa, büyük bir ailenin fertleri olarak, bizler de birbirimizden sorumluyuz. Biz, Afganistan'a, Irak'a, Filistin'e, Suriye'ye sırtımızı dönemeyiz. Biz Somali'deki, Afrika'nın, Orta Doğu'nun diğer ülkelerindeki açlığa, sefalete karşı sessiz ve tepkisiz kalamayız" diye konuştu. Emine Erdoğan, ailenin sadece anne, baba ve çocuklardan oluşmadığını ifade ederek, "Bizler bir birini kardeş olarak gören, birbirine kardeş olmakla emrolunan bir topluluğuz. Türkiye, Arnavutluk, Filistin, Azerbaycan, Bosna-Hersek, Fas, İran, Kazakistan, Suudi Arabistan, Katar, Kırgızistan, Mısır, Pakistan, Suriye, Senegal, Sudan, Ürdün ve Yemen, tüm halklarıyla çok büyük bir ailedir. Bizler farklı dilleri konuşuyor, birbirimize uzak diyarlarda yaşıyor olsak da kalbi aynı ritimle atan kardeşleriz" dedi.


"BİR TOPLULUKTA YAŞANAN ACI HEPİMİZİN ACISIDIR"


"Bir ülkede, bir toplulukta yaşanan acı bizim hepimizin acısıdır" diyen Erdoğan, "Bir ülkenin, bir halkın sevinci hiç kuşkusuz hepimizin sevincidir. Pakistan'da düşen uçakta, hayatını kaybeden kardeşlerimiz için hepimiz gözyaşı döktük. Bosna Hersek'te yakın tarihte yaşanan acıları hepimiz yüreğimizde hissettik. Mısır'da yaşanan değişim karşısında hepimiz heyecan duyduk, hepimiz umutlandık. Şu anda bu salonda bulunanların hepsi, Filistin'de yaşananlar karşısında ortak bir hissiyatı paylaşıyor. Eminim ki bu salonda bulunanların tamamı, Afganistan, Irak ve Somali'de yaşanan acılar karşısında aynı kaygıyı duyuyor. Yine inanıyorum ki bu salondakilerin hepsi, Suriye'de, Suriye'nin kentlerinde yaşanan, kardeşlerimizi, masum çocukları hedef alan saldırılar karşısında, aynı kıbleye yönelip, aynı duaları ediyor" ifadesini kullandı.


"RABB'İM BİZLERE AİLE ACISI YAŞATMASIN"


Emine Erdoğan konuşmasının sonunda, "Bütün bu coğrafyanın kandan, acıdan gözyaşından arınması için, çatışmaların son bulması, barışın egemen olması için, yoğun şekilde mücadele ediyoruz. Bu mücadelede siz değerli kardeşlerimizi yanımızda görmekten güç alıyor, bundan da ayrıca heyecan hissediyoruz. İnşallah bizi biz yapan, medeniyetimizin temel taşı olan aileyi korumaya devam edeceğiz. Kendi çekirdek ailelerimiz kadar, mensubu olmaktan gurur duyduğumuz büyük ailemizle de ilişkilerimizi her zaman sıcak, her zaman samimi tutacağız. Rabb'im bizlere aile acısı yaşatmasın" diye konuştu.


Ayrıca Sancaktepe Belediye Başkanı İsmail Erdem, konuşmanın ardından Emine Erdoğan'a hediye ve çiçek takdim etti. Bu arada Emine Erdoğan, açılış konuşmaları öncesinde de sempozyum kapsamında hazırlanan sergiyi gezdi.


(BB) (FOTOĞRAFLAR)