Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) kararı ile İstanbul 34. Sulh Ceza Hakimliği'nden Çankırı'ya atanan YARSAV eski Başkanı hakim Ömer Faruk Eminağaoğlu, İstanbul Adalet Sarayı önünde açıklama yaparak kararnameyi sert bir dille eleştirdi. Eminağaoğlu, adalet tanrıçasını temsil eden ancak gözü yerine ağzı kapatılmış ve elindeki terazinin dengeleri değişmiş bir tablo ile basın mensuplarının karşısına çıktı.

Eminağaoğlu, "Adalet tanrıçasının gözü açtırılmış doğrudan iktidara bakmaktadır. İktidar ne ifade etmekteyse adalet onun gözüyle görmekte ve ağzı kapatılmıştır. Ağzı kapatıldığı için yargının önüne ne konuyorsa karar olarak o çıkmaktadır" diye konuştu. 


Ömer Faruk Eminağaoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"İşte HSYK ataması kararnamesi de yargıdaki böyle bir operasyondur. HSYK 2010 Anayasa değişikliği ile yapılandırıldıktan sonra 50 yıllık süreçte en kapsamlı atama kararnamesini çıkarmıştır. Son 2 yıl içinde ise yargıç ve savcıların yarıdan fazlasının görev yerini değiştirmiştir. Coğrafi güvence gözetilmeden yapılmasına 12 Mart ve 12 Eylül döneminde tanık olduk. Bugün HSYK coğrafi güvenceleri gözetmeden hakim ve savcıların görev yerini değiştirmektedir. Bu yargı üzerinde yapılmış en büyük baskıdır. Bu darbe uygulamalarıdır."

"Darbe uygulamalarının başka isimlerle sürdürülmesine hayır diyoruz" diyen Eminağaoğlu, yargıç ve hakimler için coğrafi güvence istediklerini ve istek dışı atamalardan vazgeçilmesi gerektiğini belirtti.


(BB) (FOTOĞRAF)