EMEP Genel Başkanı Selma Güner, Alevi vatandaşların kapılarının işaretlenmesi ve duvarlara nefret ve şiddet içerikli sözler yazılması ile gündeme gelen Didim’de Alevi Bektaşi Kültür Merkezi ve Cemevini ziyaret etti. Gürkan’a ziyareti sırasında EMEP Didim İlçe Başkanı Sürmeli Bal ile partililer eşlik etti. Güner ve beraberindekileri, Didim Alevi Bektaşi Kültür Merkezi ve Cemevi Dernek Başkanı Yusuf Doğan kapıda karşıladı. Ziyarette gündeme ilişkin konulara değinen Güner, Türkiye’de etnik kimlik ve mezhep ayrılıklarının öne sürülerek ayrıştırma politikalarının denendiğini belirtti.

DEVLETİ YÖNETENLER DE NEFRET SUÇU İŞLİYOR

Hükümetin dış siyasette Suriye’ye yönelik Sünni - Şii karşıtlığı üzerinden oluşturduğunu öne sürdüğü ittifakın Türkiye’de zararlara ve mezhep çatışmalarına yol açacağı öngörüsünde bulunduklarını belirten Gürkan, “Erzincan, Adıyaman ve son olarak da Didim’de Aleviler’in evlerinin kapılarının işaretlenmesi bir provokasyonun ön hazırlıkları ve denemeleri. Hiç öyle ufak tefek çocukların işi diye bizi avutmasınlar. Biliyoruz ki bu tür “iyi çocuklar' memleketin her tarafında var ve provokasyon işlerine devam ediyorlar. Bu açıdan da halklar farklı kimlikler ve farklı inanç grupları tarih boyunca bu ülkede bir arada yaşam becerisini göstermiştir ve gösterecektir” dedi. Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın il kongrelerinde “Tek din, tek bayrak' vurgusu yaptığının altını çizen Gürkan, “Oluşturulacak yeni anayasada nasıl bir tekçiliğin olacağı şimdiden işaret ediliyor. Bu açıdan bu ülkede farklılıklar bir arada yaşadığı unutulmamalı. Bu ülkeyi yüzde 50 oyla yönettiğini dile getiren hükümet, daha duyarlı olması gerekir. Kaldı ki devleti yönetenlerde zaman zaman nefret suçu işliyor” dedi.

“PROVOKASYONA MEYDAN VERMEYECEĞİZ”

Didim Alevi Bektaşi Kültür Merkezi ve Cemevi Dernek Başkanı Yusuf Doğan, “Bir dernek üyemiz, eşini işe uğurlarken kapılarının işaretlendiğin farkedip, beni aradı. Maraş olaylarını hatırladığını söyledi. polisle olay yerine gidip, fotograf çekip, inceleme yaptık. Olayın ardından güçlü bir örgütlülük sağlayıp, bağlı olduğumuz Alevi- Bektaşi Federasyonu ile CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün’ü aradık, durumu bildirdik, destek istedik. Güçlü bir kamuoyu çalışması ile provakasyona meydan vermeyeceğiz. Kaymakamlık, İlçe Emniyet Müdürlüğü ve Didim Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan da olayın bir an önce aydınlatılmasını istiyoruz” dedi.



BY(AÖ/AAA)