İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'de görülen Ergenekon Davası'nda dinlenen tanıklar ve dosyaya giren belgeler ilişkin sanık ve avukatlarının savunmalarının alınmasına devam edildi. Davanın tutuklu sanıklarından emekli Tuğamiral Alaettin Sevim, Aralık 2010 tarihinde Gölcük'teki Donanma Komutanlığı'nda elde edilen belgeler arasında bulunan 2 dijital veride adının geçmesi nedeniyle 15 aydır tutuklu bulunduğuna dikkat çekti.

Sevim, "Bilgisayar ortamında bulunan 'Proje' ve 'Kitleşim' belgelerinin İrtica ile Mücadele Eylem Planı belgelerinin taslağı olduğu iddia ediliyor. İddianamede bu planlar kapsamında 29 haber yayınlandığı iddia ediliyor. AK Parti'yi kapatma davasında delil olarak kullanılan 'Apron'da namaz şov' haberi, gazetede Eylül 2007'de yayınlanmış, internet sitesinde Ekim 2007'de yer almış. Taslak olduğu iddia edilen Proje belgesinin kayıt tarihi Mart 2008. 'Uygulanmanın, plan taslağından önce yapıldığı' gibi absürd bir iddia ortaya çıkıyor" dedi.

"SÜRENİZİ AŞTINIZ"

Emekli Tuğamiral Alaettin Sevim, belgelerin hazırlandığı iddia edilen tarihlerde Genelkurmay Başkanlığı karargahında olmadığını belirterek "Ben amiralim. Benim de sizin gibi makam arabam var. O günlerde arabamı çağırmamışım" diye konuştu. Sevim, kendisinin başvurusu üzerine Genelkurmay Başkanlığı'ndan dosyaya gönderilen karargaha giriş-çıkış ve araç istek kayıtlarına ilişkin yazıları okurken Başkan Hasan Hüseyin Özese, beyanlar için verilen 15 dakikalık sürenin dolduğunu belirterek "Toparlayın" dedi. Alaettin Sevim "Bir dakika" diyerek açıklamalarını sürdürdü. Özese'nin bir kez daha uyarması üzerine Alaettin Sevim "Belgeleri değerlendirin diyorsunuz. Maddi gerçeği arıyoruz diyorsunuz mahkemenin delil toplamakla bir ilgisinin olmadığını düşünüyorum" şeklinde tepki gösterdi. Başkan Özese'nin "Sürenizi aştınız" diye yeniden uyarması üzerine Alaettin Sevim "Süreyi aştım. Lütfen bir şeyler söylemek istiyorum. Aylardır konuşamıyoruz. Bu belgelerden 15 aydır tutukluyum. Kariyemiz durduruldu. En genç amiraldim, en erken emekli amiral oldum" diye konuştu. Başkan Özese'nin ısrarı üzerine Sevim "Burada savunma falan yapılmıyor" diyerek yerine geçti.

ERÖZ: ALEYHİMDE İFADE VEREN TANIK YOK

Emekli Korgeneral Mehmet Eröz, aralarında eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök, eski emekli orgeneral Genelkurmay 2. Başkanı Ergin Saygun'un da bulunduğu asker tanıkların hiçbirinin aleyhine ifade vermediğini söyledi. Tanıkların, internet sitelerinin Aralık 2008 tarihinde MGK kararlarına uyularak hükümetin talimatı Genelkurmay'ın onayı ile kurulduğunu anlatan Eröz, "İnternet siteleri TSK personeline de duyurulmuştu. Hiçbir gizli-saklı işlem yoktur" dedi. Eröz, İrtica ile Mücadele Eylem Planı'nın basında yer almasının ardından Bilgi Destek Dairesi'nde evrak imhası yapıldığı iddia edilen 21 Haziran 2009 tarihinde yurtdışında olduğunun altını çizdi. Kendisinin yerine emekli tümgeneral Mustafa Bakıcı'nın vekalet ettiğini anlatan Eröz "O dönem yoğun bir dönemdi. Bir süredir arşiv denetimi yapılamamıştı. Tamamen benim tahminim ama Mustafa Bakıcı belki bunun telaşıyla hafta sonu mesai yaptırıp arşiv çalışması yaptırmış olabilir" diye konuştu. Tutuklu sanık emekli Yüzbaşı Zekeriya Öztürk, beyanları sırasında Gizli Tanık İmdat'ın kimliğini açıkladı. Bunun üzerine Savcı Mehmet Ali Pekgüzel "Sanık gizli tanığın kimliğini açıklayarak suç işlemiştir. Müdahale edilmesini talep ediyorum" dedi. Başkan Hasan Hüseyin Özese "Gizli Tanığın kimliğini açıklayarak suç işlediniz" diyerek Öztürk'ün mikrofonunu kapattı.

"DARBELERLE İŞİM OLMAZ"

Esas hakkındaki savunmasına kadar duruşmalardan men cezası bulunan tutuklu sanık İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, tanık ifadelerine ilişkin beyanları alınmak üzerine salona getirildi. Perinçek, davada dinlenen tanıkların aleyhine ifade vermediğini belirterek, "İddia edilen Ergenekon örgütünün yöneticilerini bilen, doğrulayan tek bir tanık ifadesi yoktur. Ergenekon toplantılarına dair tek bir tanık beyanı yoktur. 'Ergenekon var biliyorum" diyen bir tanık yoktur. Şu anda salonda tek bir suçlu yoktur. Çünkü örgüt yok. Ancak Türkiye'de bir gladyo vardır. 1977’de Taksim’i, Çorum’u, Maraş’ı kana bulayan, Uğur Mumcu’yu, Eşref Bitlis Paşa’yı, Ahmet Taner Kışlalı’yı katleden bir örgüt, gladyo var. Türkiye halkının devrimcisiyim. Darbelerle işim olmaz. Darbelere hiçbir zaman katılmadım" dedi. Mahkeme Heyeti, duruşmayı yarın saat 09.00'a erteledi.


(BB)