Zirve Yayınevi Davası'nda duruşmaya ara verildi. Arada mahkeme dışına çıkan müdahil avukatlardan Orhan Kemal Cengiz, basın mensuplarına soruşturmayı yapan savcının görevden alınmasını büyük bir handikap olarak değerlendirdiklerini söyledi. Cengiz, "Umut ediyoruz ki davanın ilerleyen aşamasında bu onarılabilir, savcı tekrar göreve iade edilebilir" dedi. Cengiz, görevden alınmaların kabul edilemez olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"1.5 yıl boyunca bir savcı dosya üzerinde çalışmış, bire bir deliller üzerinde uğraşmış. Şu anda bu savcı yok. Yeni bir savcı atanmış. Aynı şekilde mahkemenin 5 yıl davayı takip eden iki üyesi de şu anda yok. Böyle çok büyük bir dezavantaj ile başladı dava. Bir anlamda dava en başından akamete uğradı diyebiliriz, eğer bu yapı devam edecek olursa. Şuan duruşmada özet okunuyor. Tabi bundan önce bizim müdahiller olarak bir talebimiz oldu. 3 iddianameden birinci iddianame bakımından karar verilmesini talep ettik. Özellikle eyleme katılan sanıkların eylemlerin ne olduğu suç üstüden itibaren ortada. Mahkemeden talep ettiğimiz bu cinayete ilişkin kararın verilmesi ardından da örgüte ilişkin birleştirilme ile davanın devam etmesi yönünde."

Duruşmayı izleyen CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba da, 'Zirve Yayınevi Cinayeti'nin Türkiye’de nefret söylemi sonucunda oluşmuş en önemli cinayetlerden biri olduğunu belirtti. Adil bir yargılama yapılması gerektiğini savunan Ağbaba, cinayetin arkasındaki gerçek güçlerin ortaya çıkartılarak bu ayıptan Malatya ve Türkiye’nin derhal kurtarılmasını istedi. Ağbaba, davanın 'Sulandırılmaması' gerektiğini ifade ederek şöyle konuştu:

"Bu dava çok farklı boyutlara çektirilmeden insanların kafasında kuşkuya yer bırakmadan bu yargılama adil bir şekilde arkasındaki güçler ortaya çıkarılacak şekilde yapılmalıdır. Zirve Yayınevi cinayeti Türkiye’deki son dönemde işlenmiş nefret cinayetlerinin en önemlisidir. Bu nedenle Türkiye’yi Dünya kamuoyunda temize çıkartabilecek bir yargılama yapılmalıdır. Türkiye’de yargı maalesef siyasallaştırılmıştır, dava çok farklı boyutlara çekilmeden aydınlatılmalıdır."



CÖ(MP/İD)