İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'de görülen Ergenekon Davası'nda dava sanıklarından emekli Tuğgeneral Veli Küçük ve İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in savunma tanığı olarak gösterdiği emekli Orgeneral Teoman Koman dinlendi. Koman kimlik tespiti sırasında adresinin sorulması üzerine "Fenerbahçe Orduevi askeri lojmanları" dedi. Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, "Başka bir suçtan tutuklu musunuz?" diye sorması üzerine tanık Teoman Koman, "Hayır tutuklu değilim" diye cevap verdi. Tanık Koman biraz bekledikten sonra, "Hayır tutukluyum. Doğru söylüyorsunuz" dedi. "Kullandığınız telefon numarası nedir?" şeklindeki soruya tanık Koman, "Telefonlarımı aldıkları için hiçbirini kullanamıyorum" diye cevap verdi. Mahkeme Başkanı Özese cezaevine girmeden önce kullandığı telefon numarasını sorması üzerine tanık Koman numarasını mahkemeye söyledi.


"VELİ KÜÇÜK'Ü GİRESUN'A BEN TAYİN ETTİRDİM"


76 yaşında olan ve Mahkeme Başkanı Özese'nin sorularını anlamadığı için tekrarlattıran Teoman Koman, 1986-1988 yılları arasında Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreter Yardımcılığı, 1988-1992 MİT Müsteşarlığı, 1995-1997 yılları arasında da Jandarma Genel Komutanlığı yaptığını söyledi. Mahkeme Başkanı Özese'nin "Dava sanıklarından Veli Küçük'ü tanır mısınız?" diye sorması üzerine tanık Koman, "Veli Küçük'ü tanırım. Ben Jandarma Genel Komutanı olduğum dönemde jandarma subayıydı ve terfi bekliyordu. Giresun'a ben tayin ettirdim. Bilecik'te Tugay Komutanlığı yaptı. 1995'te Kocaeli Jandarma Komutanlığı döneminde Küçük ile tanıştım. Ben 1997 yılında da emekli oldum" diye konuştu.


"ERGENEKON DİYE BİR ÖRGÜT DUYMADIM"


Dava sanıklarından İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'i tanımadığını ve hiç karşılaşmadıklarını anlatan tanık Teoman Koman, sorular üzerine "İddia edilen Ergenekon diye bir örgüt duymadım" dedi.


"JİTEM'İ DUYDUM"


Mahkeme Başkanı Özese, "JİTEM diye bir birim duydunuz mu?" şeklindeki sorusu üzerine tanık Teoman Koman, "Duydum. Hatta yoktur deyince kıyamet koptu. Jandarma istihbarat kurumu olarak, kendi arasında personelle kurulmuş. Böyle bir devlet kurumu yoktur. 'JİTEM yoktur. Kötü niyetli insanlar kullandı' diye bir emir yayınlandı. Güneydoğu'da o tarihte görev yapan kişiler kendi aralarında kurmuşlar. Bunlar yasaklanmış. Benim tarafımdan da yasaklandı" dedi.


"ARİF DOĞAN'I TANIMAM"


Dava sanıklarından emekli Albay Arif Doğan'ı tanımadığını söyleyen Tanık Koman, "Arif Doğan'ı gördüm ama hiç konuşmam yoktur. Arif Doğan ile fikir alışverişim yoktur" dedi. Arif Doğan'ın "JİTEM'i ben kurdum" şeklindeki iddiaları hatırlatılınca da "Haberim yok. JİTEM'in yaptığı faaliyetlerden de haberim yok" şeklinde konuştu. Öte yandan sabahki oturuma katılamayan davanın tutuklu sanıklarından Veli Küçük ve Doğu Perinçek de duruşmaya katıldı.


(BB)