Van’da 23 Ekim ve 9 Kasım tarihlerinde meydana gelen 7.2 ve 5.6 büyüklüğündeki depremlerde 1013 derslik ağır hasar aldı. Yıkılan dersliklerin yerine hayırseverlerin de katkılarıyla yenileri yapıldı. Hasar alan ve yıkılan okullar arasında bulunan Sıhke Caddesi üzerinde bulunan 2 Nisan İlköğretim Okulu’da bulunuyordu. Trabzonlu olan emekli hemşire İfakat Yavuz da, 45 yıllık birikimiyle TEV’e bağışladığı 1 Milyon TL ile Van’a okul yapmaya karar verdi. 21 derslikli ikili eğitimde 1700 öğrencisi bulunan TEV İfakat Yavuz İlk ve Ortaöğretim Okulu’nun açılışı bugün yapıldı. Okul açılışına Van Valisi Münir Karaloğlu, Emniyet Müdürü Ümit Yurdakul Milli Eğitim Müdürü Ali İhsan Sayılır, TEV Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şükrü Tekbaş, TEV Genel Müdürü Yıldız Günay, TEV Genel müdür Yardımcısı Güsel Bilal ile okulu yaptıran emekli Hemşire İfakat Yavuz ve öğrenciler katıldı. Van Valisi Münir Karaloğlu, depremlerin ardından okulun kullanılamaz hale geldiğini belirterek, şöyle dedi:

"İfakat hanım, okul çağında iken okul bulamamış, okuma imkanı bulamamış. Ama azmini kaybetmemiş ve 19 yaşından sonra okulları dışarıdan bitirerek hemşire olmuş, vatanına, insanına hizmet etmiş. Emekli olduktan sonra 'Ben bir okul yaptırsam ve okulun bahçesinde çocuklar cıvıl cıvıl oynasa' hayalini kurmuş bir büyüğümüz, annemiz ve bir hanımefendi. İfakat Yavuz hanımefendi; Bugün yaptırdığınız okulun bahçesinde 1700 öğrenci cıvıl cıvıl oynuyor, okuyor ve İnşallah her biri sizin yolunuzda, şehirlerine ve ülkelerine hizmet etmek üzere burada yetiştiriliyorlar. İfakat hanım daha önce hiç Van'a gelmemişti. Ama bu ülkenin kardeşlik hukukuna binaen bu okulu Van'da yaptırdı. Yoksa memleketi Trabzon'da veya yaşadığı İstanbul'da da yaptırabilirdi. Onu buraya getiren bu toplumun kardeşliği, birliği, beraberliği ve dayanışma duygusu İfakat hanımı ve TEV'i Van'a getirdi."

Geçirdiği bir hastalık nedeniyle hemşirelik mesleği ile tanışan ve ailesini ikna etip İstanbul'a gittikten sonra okuma imkanı bulabilen Yavuz, yaptırdığı bu okulla hayallerine kavuştuğunu anlattı. Yavuz, ''Güzel Vanlılar ve en az onların olduğu kadar benim çocuklarım da olan geleceğin güzel gençleri, benim hayatım köylü çocuğu olmaktan ibaretti. Ben bugünlere kadar gönlümde bu yavrucakları görebilmek, eğitim uğrunda bu topraklara basa bilmelerini görebilmeyi arzu ettim. Çünkü ben çok geç eğitime başladım. Köylü oluşumuz, büyüklerimizin bizi okutmayışı, gelenekselliklerden de kaynaklanan 'Erkek çocukları okur, kız çocukları okumaz' nedeniyle geç başladım. Ben burada diyorum ki, erkek çocukları 2, kız çocukları 5 okusun. Benden şifa bekleyen hastalarımın sayesinde elde ettiğim birikimimi bugünleri görebilmek için biriktirdim. Ben çok zor okudum. Dışarıdan okuyarak eğitime devam ettim. Bir okul, silgi, kalem bana nasip olmadı. Onun için okuyamadığım okula ve yetişecek çocuklara çok değer veriyorum ve bunu düşünerek bugünlere gelmeyi çok arzu ettim. Bugün Allah'a şükrediyorum ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi.

Konuşmalar sonrası Vali Karaloğlu, İfakat Yavuz ile TEV Yönetim Kurulu Üyesi Prof.Dr. Mehmet Şükrü Tekbaş'a plaket verdi. Ardından kurdele kesimini gerçekleştiren Vali Karaloğlu, beraberindekilerle sınıfları gezdi. Öğrencilerle bir süre sohbet eden Vali Karaloğlu ile İfakat Yavuz, öğrencilere kırtasiye malzemelerinden oluşan hediye paketleri dağıttı.



GÖ,MÇ(İD)