BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş 17 Aralık 2011 tarihinde Doğubayazıt Belediye Meydanı'nda halka hitap etti. Demirtaş, Doğubayazıt Belediye Başkanı Canan Korkmaz'ı makamında ziyarete giderken, mitingden ayrılan 50 kişilik grup, Doğubayazıt ilçe Emniyet Müdürlüğüne doğru yürüyüşe geçti. Grupta bulunan Adem Yıldız, Emniyet Müdürlüğü'ne atmak istedi. Bombanın patlaması sonucu Adem Yıldız'ın sağ eli koptu. Hastaneye kaldırılan Adem Yıldız tedavisinin ardından tutuklandı.

Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı tarafından hazırlanan iddianamede Adem Yıldız hakkında silahlı örgüt adına 'Kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle ve bombalama suretiyle öldürmeye teşebbüs, devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak' ssuçlarından 2 kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis 36 yıl hapis cezası istendi. Özel Yetkili Erzurum 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, PKK/KONGRA GEL terör örgütünün Hakkari'nin Şemdinli İlçesi'nde 24 askerin şehit edilmesinden sonra Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kazan Vadisi'nde yaptığı operasyonları hazmedemediği belirtildi. Geçen yılın Mart ayında Doğubayazıt'ta kurulan 'Demokratik Çözüm Çadırı'na gidip gelmeye başladığını söyleyen sanık Adem Yıldız'ın, ifadesinde terör örgütünün sempatizan kazandırabilmek için çadırda, tiyatro ve film seyrettiğini anlattı. Çadırda ideolojik dersler aldığını söylediği belirtilen Adem Yıldız, ifadesinde şunları söyledi:

"Çocukları dağda olan aileleri ziyaret edip onlara yardım malzemesi götürüyorduk. Geçen Mayıs ayında, Eyüp Ok isimli kişi BDP Doğubayazıt ilçe teşkilatında bulunan gençlik odasında bomba eğitimi verdi. Odanın duvarında Abdullah Öcalan ile ölen örgüt mensuplarının fotoğrafı vardı. Eyüp Ok parti binasında Mehmet Karabuğa, Feyaz Aslan, Ercan Erkuş, Erdal Kod, Ertan Tanrıkulu, Habip Eraslan, Özay Özer ve Serhat Baş'a  2-3 gün bomba yapımını öğretti. Bomba eğitimi yapılan odaya girildiğinde kapı kilitleniyor, cep telefonlarının bataryaları çıkarılıyordu. Çadır ve gençlik odasında 'Abdullah Öcalan sizin için hapis yatıyor. Sizin de fedakarlık yapmanız gerekiyor' deniliyordu. Feyaz Aslan da beni gençlik odasına götürürek, 'Selahattin Demirtaş gelecek. Bu nedenle bir eylem yapmamız gerekiyor' dedi. Ercan Erkuş cebinden bombayı çıkararak Feyaz Aslan'a verdi. O da bana uzatarak 'al bunu cebine koy' dedi. Ben de 'bombayla işim olmaz' dedim. Ercan Erkuş da bana 'İkide bir partiye geliyorsun. Hiçbir eyleme katılmıyorsun. Yoksa sen ajan mısın? Hele bir atma da görelim' dedi. Bunun üzerine Feyaz Aslan, bunun benim ilk ve son eylemin olacağını belirterek, 'İnşaatlarda çalışıyorsun, hamallık yapıyorsun. Kürdistan kurulunca ödüllendirileceksin' dedi."

Bombayı evde bahçe duvarının deliğine sakladığını, Feyaz Aslan'ın, kendisine "Bombayı toplu duran polislerin ortasına at" dediğini anlatan Adem Yıldız, aynı kişi tarafından miting sonrası izlendiğini belirtti. Emniyet Müdürlüğü önüne gelince bombayı soldan sağ eline aldığını, fitil ateşledikten sonra gecikince fırlatamadan elinde patladığını belirten Yıldız, ilk yardımı Feyaz Aslan'ın yaparak kopan kolunu poşu ile bağladığını bildirdi. Yıldız, "Koluma girerek taksiye bindirdi. Bu sırada bana 'Bakın benim ismimi polise verme çok kötü olur' dedi. Beni tehdit edip kandırdıkları için bu eylemi yapmak zorunda kaldım" diye konuştu.

Özel Yetkili 4’ncü Ağır Ceza Mahkemesinde ilk kez hakim karşısına çıkarılan Adem Yıldız'ın tedirgin davranışları yüzünden aynı olayda tutuklu yargılanan Feyaz Aslan, Ercan Erkuş, Erkan Tanrıkulu ve Orhan Şahin duruşma salonundan çıkarıldı. Yıldız, "Oraya ses gitmiyor değil mi?” diye sorduktan sonra "Hayır gitmiyor" yanıtına alınca ağlayarak, "Polise ve mahkemeye güvendiğim için gerçekleri anlattım. Bunlar küçük çocukları dağa çıkarıyorlar. Benim söylediklerimi ne olur onlara söylemeyin. Benim can güvenliğim yok" dedi.

Adem Yıldız, mahkemede "Bana bombayı Ercan Erkuş verdi. Feyaz’da bombayı nereye atacağımı söyledi. Ama onlara söylemeyin. Allah rızası için beni koruyun. Orhan Şahin bana hiç birşey söylemedi bomba verilirken yanımdaydı. Erkan Tanrıkulu da bomba eğitimi gördü. Bomba atma niyetim yoktu. Olsa zaten elimi kaybetmezdim. Sağ kulağım duymuyor artık. Bombanın fitilini yaktıktan sonra havaya atayım kimse zarar görmesin dedim. Elimde patladı. Hakim bey sizden ricam onlar duymasın" diye konuştu.

Mahkeme Başkanı Mustafa Kahya, "Herkesin can güvenliği tehlikede. Biz her gün sizin gibi bir sürü insanı yargılıyoruz. Sen yanlış bir şey yapmadın doğruları söyledin" dedi. Savcı Ender Karadeniz ise, "Sen en güzelini yapıyorsun. Bu insanlara örnek olur" diye konuştu. 



HP(KS/İD)