Büyükşehir Belediyesi'nin Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı desteğiyle 11 bin metrekare arazi içinde kurduğu, enerjisi güneşten, suyu yeraltından, sebzesi kendi topraksız serasından elde edilen Güneşev ve Ekolojik Eğitim Merkezi, 1 yılını doldurdu. 'Sıfır' faturalı evi, çoğunluğunu öğrencilerin oluşturduğu 10 bin kişi ziyaret etti. Merkezi gezen öğrenciler, güneş enerjili dizüstü bilgisayar ve cep telefonu şarj cihazlarına ilgi gösterirken, büyükler ise evlerinde güneş enerjisiyle elektrik faturasından nasıl kurtulacaklarını öğrenmeye çalıştı.

Güneşev yetkililerinin hazırladığı maliyet hesabına göre sıfır elektrik faturalı bir ev için yapılan maliyet, ancak 10 yılda kendini amorti edebiliyor. Yüzde 8.1 oranındaki son zamla birlikte 100 TL elektrik faturası ödeyen bir ailenin, tüm enerji ihtiyacını güneşten karşılamak için 12 bin TL'lik yatırım yapması gerekiyor.

12 bin TL ile evin çatısına, günlük 11- 12 kilowatt elektrik üretebilecek nitelikle güneş panelleri yerleştirilmesi gerekiyor. 12 bin TL'ye kurulacak sistemde elektrik, sadece güneş olduğu sürece üretilebiliyor. Eğer gece de güneş enerjisiyle evin elektrik ihtiyacı karşılanması istenirse bu kez devreye jel aküler giriyor. Jel aküler günlük üretilen elektriği depo edebiliyor. Jel akülerle birlikte sistemin maliyet 15 bin TL'ye kadar yükselebiliyor. Böylelikle sistem kendini 13.5 yılda amorti ediyor.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Güneş Ev ve Ekolojik Eğitim Merkezi yetkililerinden jeofizik yüksek mühendisi Engin Eraslan, Türkiye'de Yenilenebilir Enerji Kanunu'nun yürürlüğe girmesi ve ardından yayınlanan 'Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik'le artık evlerde elektrik üretip bunu satmanın mümkün hale geldiğini söyledi. Bunun uygulanabilmesi için gerekli olan hem üretim hem tüketimi hesaplayan elektrik sayaçlarının henüz Türkiye'ye ithalinin yapılmadığını kaydeden Eraslan, bu sayaç tiplerinde evin elektrik üretimi ve tüketiminin ayrı ayrı hesaplanıp faturalara mahsuplaşma bedelinin yansıtıldığını söyledi.

Engin Eraslan, Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin ilk ekolojik evi açmasıyla birlikte Organize Sanayi Bölgesi'nde Alman ve Fransız menşeli iki firmanın güneş enerji panelleri üretimine başladığını kaydetti. Eraslan, gerek yönetmeliğin uygulanması gerekse yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik toplumsal bilincin artmasıyla birlikte 2014 yılında sistem maliyetlerinin 7 bin 500 TL civarında olacağını tahmin ettiklerini söyledi.