Güneydoğu'daki elektrik kesintileri ve hatlardaki dalgalanmalar, vatandaşları isyan noktasına getirdi. Mardin'in Derik İlçesi'nde aralarında kadın, çocuk ve çiftçilerin de bulunduğu yaklaşık 1000 kişi traktörlerle Mardin- Şanlıurfa arasındaki İpekyolu'na kapatarak elektrik kesintilerini protesto etti.

Jandarma ekiplerinin yolu açması yönünde uyarıda bulunduğu protestocular, elektrik kesintisi yüzünden ürünlerinde büyük zarara uğradıklarını ve defalarca başvurmalarına rağmen hiç bir önlem alınmadığını söyledi. Jandarma ile protestocular arasında zaman zaman gerginlik çıktı. Sloganlar atan protestocular tarlalarını elektrik kesintisi nedeniyle sulayamadıkları için ürünlerin kuruduğunu söyledi. Protostocular, önlem alınmazsa cuma günü yine eylem yapacaklarını söyledi.

Mardin Valisi Turhan Ayvaz'ın protestocular arasında bulunan muhtarları telefonla arayıp makamına davet etmeleri üzerine yaklaşık 2 saat süren eylem sonlandırıldı.

'ELEKTRİK KESİNTİLERİNDEN ÖLÜMLER YAŞANIYOR'

Diyarbakır'da Elektrik Mühendisleri Odası Şube Başkanı İdris Ekmen, İnsan Hakları Derneği Şube Başkanı Raci Bilici ile düzenlediği basın toplantısında yaşanan elektrik kesintilerinin ölümlere neden olduğunu söyledi. Uzun süreli ve geniş alana yayılan kesintiler nedeniyle halkın isyan etme noktasına geldiğini belirten İdris Ekmen şöyle dedi:

"Yaşanan gerilim dalgalanmaları evlerde elektrikli cihazların çalışmasını engellemekte, bozulmalarına neden olmaktadır. Ramazan aynı yaşadığımız halkımızın büyük bir çoğunluğunun oruç tuttuğu ve çok yoğun sıcakların yaşandığı bugünlerde insanlar evlerinde yada iş yerlerinde klimalarını açarak serinleme şansına bile sahip olamamaktadırlar. Klimaların dahi çalıştırılamadığı ayıplı bir elektrik hizmeti sunan kurumlar sorumluluklarının gereğini yerine getirme konusunda içine düştükleri zafiyet nedeniyle bu zor günlerde halkımızı dha fazla mağdur etmektedirler. Bunun yanı sıra sanayi tesisleri çalışamaz ve üretim yapamaz duruma gelmiştir. Bölge ve ülke ekonomisi açısından büyük kayıplar oluşturan bu durum günden güne daha vahim boyutlara ulaşmaktadır. Gelirim dalgalanmaları ve kesintiler nedeniyle bölgedeki birçok hastanede klimalar, jeneratörler ve tıbbi cihazlar hasar görmekte veya çalışamaz duruma gelmektedir. Bu nedenle özellikle çocuk ölümleri başta olmak üzere ciddi can kayıpları ile karşı karşıya gelmiş bulunmaktayız."

Ekmen, GAP eylem planını bitiremeyen hükümetin sınıfta kaldığını ileri sürerek, "Artık söylemekten ve tekrar etmekten bıktık. Yeni bir şey söylemek gerekirse AKP hükümetinin bölgeye yönelik tarım ve enerji politikasının iflas ettiğidir. Biliyoruz sağır kulaklara, görmeyen gözlere sesleniyoruz. Ama yine görüyoruz ki halkımız görüyor ve farkediyor. Başarısızlığın karşılığı ödüllendirme değilse Enerji, Tarım Bakanı, bölgede görev yapan enerji ve tarım bürokratları istifa etmeli yada görevlerinden alınmalıdırlar" dedi.

İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici ise yaşanan elektrik kesintileri nedeniyle vatandaşların mağdur edildiğini ve yaşam haklarına müdahale edildiğini iddia etti. Bilici, elektrik kesintileri nedeniyle bazı vatandaşların kendilerine başvurduğunu belirterek, "Bu yaşamın bir parçası da elektriktir ve her şeyin başında gelir. Bir kere mesela hastası evindedir ve cihaza bağlıdır ve elektrik kesiliyor. Buda hastanın yaşama riskidir buna ilişkin bir başvuru var. Asansörde kalan kişiler var. Panik atak geçiriyor ve çok kötü sonuçlara neden oluyor. Bir başka başvurumuz ise hepimizi jeneratör almaya mahkum ettikleri iddiası buda başka bir boyut maddi yönden insanları yıpratıyor. Elektrik sorunu ile bize yaklaşık şimdiye kadar çeşitli nedenlerle 15 başvuru yapıldı. Ve biz bu ihlallere neden olan kişilerin sorumluluklarını yerine getirmelerini ve kentte yaşayan herkesin hakkına saygılı olmaya çağırıyoruz" diye konuştu.



CA,BB,EK(GG/SS)