Elazığ'da 1971 yılında 400 metrekarelik bir kümes ve bin 200 yumurtacı tavuk ile kurulan, 2008 yılında organik yumurta üretip ülke pazarına giren Umut Tavukçuluk Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Gülmez, dünyada 'Cage Free' adı verilen kafessiz kümes sistemine geçtiklerini açıkladı. Tesislerinde yeni sistemi gazetecilere tanıtan Gülmez, 2000'li yılların başında Avrupa'da yumurta tüketiminin, 'Hayvanlara eziyet ediliyor' düşüncesinin yayılması nedeniyle ciddi anlamda düştüğünü söyledi. Gülmez şöyle dedi:

"2003 yılında Avrupa’ya gittiğimizde geliştirilmiş kafes ve kümesleri gördük ama fiyatları el yakıyordu. 2008 yılında organik yumurtayı ürettiğimizde ancak biz bu sistemlere yönelebildik. Elimizdeki tüm finansal imkanları kullandık ve minimum hayvan refahı için hangisi uygunsa Almanya’dan Elazığ’a getirdik. Maliyeti 1 milyon Euro’yu buldu. 2 bin 200 metrekarelik 'Cage Free' adı verilen kafessiz kümeslerde 120 bin tavuk bulunması gerekirken, biz hayvan refahının daha da yükselmesi için 40 bin tavuk koyduk. Yıllık yumurta üretimimiz 14 milyon 400 bin. Avrupa Birliği’nin belirlediği minimum hayvan refahı kriterlerine göre ürettiğimiz 'Gren Ranch' yumurtayı, Türkiye’nin her yerindeki zincir mağazalarda satışa sunduk. Organik 'Flotty' yumurtalarımızı ise 16 ayrı kümeste organik besinle beslediğimiz 48 bin tavuktan elde ediyoruz."

ORGANİK SATIŞIN YÜZDE 40'I İSTANBUL'A

Tesislerinde 3 çeşit kümeslerde bulunan toplam 400 bin tavuktan 3 çeşit yumurta ürettiklerini ve ülke pazarında yer bulduklarını belirten Gülmez şu bilgileri verdi:

"10 tane 'Cage Free' yapıp eski kümeslerimizi 'Gren Ranch'e çevireceğiz ve 500 bin tavuğumuz olacak. 2008 yılında zincir marketlerle tanıştık ve 3 yıldan beri ülke genelindeki tüm zincir marketlerde varız. Bu bizi Türkiye’deki bütün tavukçulardan 10 adım öne çıkardı. Tesislerimizde 70 kişi istihdam ediyoruz fakat toplam çalışan sayımız 125. 2011 yılını 72 milyon yumurta üretimi ve 10 milyon lira ciro ile kapattık. Bu yıl yüzde 120 büyüme ve 17 milyon lira ciro hedefliyoruz. Üretimimizin 6’da 1 payını 'Flotty' doğal yumurta oluşturuyor. 300 bin adet Flotty doğal yumurta üretiyoruz. En çok İstanbul organik yumurta yiyor. İstanbul satışları toplam satışın yüzde 40’ını oluşturuyor."

TAVUKLAR STRESE GİRMESİN DİYE SLOV MÜZİK DİNLİYOR

Umut Tavukçuluk Tesisleri'nde, kafessiz kümeslerde tavuklar gezip, eşelenip, tüneyebiliyor, doğal yaşamlarındaki gibi davranabiliyorlar. Kümeslerde çok katlı ve özel bölmeli folluklar bulunurken, burada yetişen tavuklar toz banyosu yapabiliyor, tırnaklarını ve gagalarını törpüleyebiliyorlar, gece uyumaları ve gündüz dinlenmeleri için özel tünekler bulunuyor. Bu özel kümeslerde hazırlanan özel ışıklandırma sistemiyle sabah gün doğmuş, gece ise hava kararmış algısı yaratılırken; tavukların strese girmemeleri için gün boyunca slov müzik yayını yapılıyor. Tavukların yumurtlama saatlerinde sakinliğe önem verilirken, yumurtalar otomatik olarak alınıyor, yemleri ve suları otomatik olarak veriliyor ve kümesin ısısı ile havalandırması otomatik olarak yapılıyor, düzenli takip edilip kayıt altına alınıyor.

GY(GG/COŞ)