Elazığ Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü'nde çalışan bin 200 püremanet (müteahit firma işçisi) işçilerini temsilen yaklaşık 100 kişi bugün sabah saatlerinde çöp toplama araçları ile İstasyon Meydanı'nda toplandı.

"BAŞBAKAN'A DA SÖYLEDİK"

İşçiler adına konuşan Arif Şenuçar, 4 aydan beri ücretlerini alamadıklarını belirterek, Elazığ Belediyesi'nin firmaya para ödemediğini, dolayısıyla firmanın da kendi maaşlarını ödemediğini söyledi. Çocuklarını okula göndermekte ve yaşamlarını idame etmekte büyük sıkıntı çektiklerini belirten Şenuçar, "Biz burada siyaset amaçlı toplanmadık. Amacımız kimseyi eleştirmek veya rencide etmek değil. Biz mağduriyetimizi dile getiriyoruz sadece, biz mağduruz. Biz işçiler 4 aydan bu yana maaşlarımızı alamıyoruz. Bu 3 yıldan beri böyle ve biz bunu 3 yıldan beri her yetkiliye söyledik, her vekile söyledik, başkanımıza söyledik, hatta bunu Başbakanımız'a bile ilettik. Ama bir çözüm bulan olmadı. Bizim bu sorunumuza birileri el atsın. Özellikle sayın Başbakanımız'a hatta sayın Cumhurbaşkanımız'a sesimizi duyurmak istiyoruz. Sayın İçişleri Bakanı, İçişleri Bakanlığı'nın ilgili birimlerinden rica ediyoruz. Burada insanlar çocuklarını okula gönderemiyor. Servis parasını, kirasını ödeyemiyor. Ne olacak bu işin sonu?" dedi.

"TEHDİT EDİLDİK"

Eylem yaparak haklarını aradıkları her sefer için belediye yetkilileri tarafından tehdit edildiklerini öne süren Şenuçar, "Buraya geleceğimizi duyduklarında 'Gitmeyin. Sizin için iyi olmaz, toplanmayın. Gidenin işi biter' şeklinde tehdit ediyorlar, böyle tehditlerle olmaz. Ben buraya gelip hakkımı ifade ettiğimde benim işim bitiyorsa, kusura bakmasınlar ama 'AKP’nin ifade özgürlüğü' diye bir şeyi varsa, biz kendimizi ifade ediyoruz. AK Parti’yi eleştirme amaçlı söylemiyorum. Sadece belediye AKP’li olduğu için söylüyorum. Kimseyi kırmak ya da rencide etmek gibi bir davamız yok bizim" diye konuştu.

Elazığ halkının da bu konuda duyarlı olmaya davet eden Arif Şenuçar, Çalışma Bakanlığı'nın püremanet işçilerin kamu güvencesine alacaklarına dair açıklamasını hatırlatarak, "Rica ediyoruz sizden. Söylemekle kalmayın, şunu uygulayın da biz de bu pislikten kurtulalım. Ya vallahi nefret etmişiz" şeklinde konuştu.

Arif Şenuçar, konuşma yaptığı sırada, belediye çalışanlarının temizlik araçlarını tek tek alandan götürdüğü dikkat çekti.

"4 AYDA BİR 300-500 LİRA VERİYORLAR"

Dün her işçiye 200'er lira verildiğini anlatan Arif Şenuçar, her ay sonunda kendilerine 200, 300, 500 lira verilerek sorunun ertelendiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Dün 200 lira verdiler. 200 lirayı insan ilkokula giden çocuğun eline harçlık verir. 3 yıldır bu iş böyle gidiyor. Bir sefer sayın Başbakan buraya geldiği zaman bize bir haftada bütün parayı ödemişlerdi. Ondan bu yana aynı şekilde devam ediyor. 4 ayda bir 300 lira, 500 lira, 200 lira; yav ayıptır. İnsan insanın onuruyla oynamaz. Onurumla oynama, senin onurunla oynarım. Beni tehdit etme, bildiğinden geri kalma. Hayret bir şey. Başkan bizden kaçıyor, hiç yüzümüze bakmıyor. Müdürümüz bile bizden kaçıyor ya. Müdür muavinini gönderiyor, amiri gönderiyor, onlar da tehdit ediyor. Beni niye tehdit ediyorsun, zaten ben bitmişim. Taşeron, 'belediye bana parayı ödesin ben size ödeyeyim' diyor. Belediye'ye gittiğimiz zaman da, 'Ben taşerona ödemişim, o ödememiş.' Taşeron diyor ki 'hayır çıksın gelsin karşıma.'

Arif Şenuçar, 5 Mayıs tarihine kadar süre vererek, bu süre içinde alacaklarının ödenmemesi halinde Elazığ'da çöp toplamayacaklarını bu yüzden halkın da duyarlı olması gerektiği çağrısı yaptı.

İŞÇİLER BAŞKAN VEKİLİNİ YUHALADI

İstasyon Meydanı'ndaki eylemin ardından işçiler, yürüyüşe geçerek Postane Meydanı'na geldi. Burada, "İşçiyiz, haklıyız, hakkımızı alırız" sloganı atan işçilerin yanına gelen Belediye Başkan Vekili Atik Birici, işçilerden birini yanına çağırarak, ne istediklerini sordu. Derdini anlatan işçi de 4 aydan beri maaş alamadıklarını, ailelerini geçindiremediklerini, çok perişan durumda olduklarını söyledi. Başkan Vekili Birici de, "Sizler bir şirket adına çalışıyorsunuz. Alacağınız belediyede değil. Şu an şirket yetkilileriyle görüşmeler sürüyor. En kısa sürede bu sorunlarınız çözülecektir. Onun için burada durup eylem yapmanıza gerek yok. Lütfen dağılın" dedikten sonra sonra alandan ayrıldı. Belediye Başkan Vekili Birici, alandan ayrıldığı sırada işçiler tarafından yuhalandı.

Daha sonra işçiler, "Vali buraya" sloganı atarak Vali Muammer Erol'u Postane Meydanı'na davet etti. Zaman zaman oturan ve bazen de slogan atan işçilerin eylemi devam ediyor. Polis çevrede güvenlik önlemi alırken, işçilerin gergin bekleyişi sürüyor.