Elazığ Belediyesi'nde 2005 ve 2010 yıllara arasında 'İhalelere fesat karıştırmak', 'Zincirleme görevi kötüye kullanma' gerekçesiyle 5 ile 12 yıl arasında hapis cezası istemiyle dava açılan, aralarında Elazığ Belediye Başkanı Ak Partili Süleyman Selmanoğlu, Ak Parti Elazığ eski Milletvekili Tahir Öztürk'ün kardeşleri Metin Öztürk, Suat Öztürk'ün de bulunduğu 46 kişi dün Elazığ 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde ilk kez hakim karşısına çıktı. Belediye Başkanı Selmanoğlu ile Suat Öztürk ve Metin Öztürk'ün mazeret göstererek katılmadığı duruşma geç saatlerde bitti.

REDDİ HAKİM TALEBİNE RET

Duruşmada, suç duyurusunda bulunarak davanın açılmasını sağlayan Saadet Partisi (SP), eski Belediye Başkan adayı Kenan Altungök'ün avukatı Kadir Çiçek, iddianamenin iadesi yönündeki kararı gerekçe göstererek, reddi hakim talebinde bulundu. Talep mahkeme tarafından reddedildi.

SUÇLAMA REKORU YAZI İŞLERİ MÜDÜRÜ'NDE

Duruşmada, 13 ayrı ihaleye fesat karıştırmak ve bir zincirleme görevi kötüye kullanma suçundan yargılanan Belediye Yazı İşleri Müdürü Ahmet Gadri Güneri için, Mahkeme Başkanı İsmail Sezgin, "Suçlama rekoru sende" dedi.

Savcılığın, hem komisyon üyesi, hem de başkan yardımcısı olduğu Özel İdare A.Ş.'de görevli olduğu hatırlatılması üzerine sanık Güneri, Özel İdare A.Ş. (EL-ÖZ) firmasının yüzde 97'sinin Elazığ Belediyesi, yüzde 3'ünün ise İl Özel İdare Müdürlüğü ile Baskil Belediyesi'ne ait kamu şirketi olduğunu söyledi. Belediye avukatı Aziz Dinç de, El-Öz firmasının kamuoyuna farklı lanse edildiğini aslında belediyeye ait bir firma olduğunu açıkladı.

MAHKEME BAŞKANI: İYİ ZIPLAMIŞSIN

İhaleye fesat karıştırma ve resmi evrakta sahtecilik suçlamasıyla yargılanan El-Öz Şirketi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Abdullah Öznay ise noter tasdikli olmasına rağmen sahte olduğu ileri sürülen iş bitirme belgesi için, "Biz belgeyi şirket evraklarından aldık. 2002 tarihinde belediyeden onaylanmış ve noterden tasdikli bir iş bitirme belgesi. Ben 2009 yılında belediyede çalışmaya başladım. Kısa sürede El-Öz A.Ş.'nin Genel Müdürü oldum. Meteoroloji Müdürlüğü'nden valilik kararıyla belediyeye geçmiştim" deyince, Mahkeme Başkanı İsmail Sezer, "Sen iyi zıplamışsın" diye karşılık verdi.

'ÇATIR ÇATIR İHALE ALIYOR, İŞPORTACI GİBİ ANLATIYORSUNUZ'

Belediyeye bağlı Özel İdare A.Ş. Genel Müdürü Ahmet Sezer Ünlü'nün savunması sırasında, Ünlü ile Mahkeme Başkanı İsmail Sezgin arasında ilginç diyaloglar geçti. İşte Ünlü ve Hakim Sezgin arasında geçen ilginç diyaloğlar:

Hakim: Sizden önce kimler vardı şirket bürosunda? Tabi varsa öyle bir yer?

Ünlü: İşçiler var. Onlar dışarda çalışıyorlar. Ben ve Abdullah Öznay işleri yürütüyorduk. Şirket adına kayıtlı olmasına rağmen Özel İdare'de bulunan bir araç çıktı onu da alamadık.

Hakim: Niye alamadınız, gücünüz mü yetmedi? Bir sürü ihale alıyorsunuz. Sen de bana işportacı gibi bir şey anlatıyorsun.

Ünlü: 2005 yılından önce Özel İdare (EL-ÖZ) A.Ş'de karmakarışık şeyler vardı.

Hakim: Belediyeden çatır çatır ihale alıyorsunuz, sen bana bir lokma bir hırka diye anlatıyorsun. Diğer başka çalışanlarınız nerede?

'REKORU EGALE ETMİŞSİN'

Dosyada, 13 ayrı ihaleye fesat karıştırmak ve bir zincirleme görevi kötüye kullanmak suçlamasıyla yargılanan muhasebe memuru Salim Aydın ile ilgili iddianameyi okuyan Hakim Sezgin'in, "Sen de rekoru egale etmişsin" demesi, salonda gülüşmelere neden olduı.

Temizlik İşleri Müdür Vekili Adnan Çiçek'in temizlik ihalelerindeki çalışma saatinin 14 olduğunu fakat kendilerinin 18 saat çalıştırdıklarını söylemesi üzerine Hakim İsmail Sezgin, "Dur bir dakika. Bir sürü müdür oldu. O zaman o adamlara da yazık. Çok da yüklenme adamlara dur bakiyim. Ayrıca o zaman yakında hakkınızda başka şikayetler de gelir, kabul ediyor musunuz?" deyince Çiçek, "Evet kabul ediyorum" cevabını verdi.

BAŞKAN YARDIMCISI: MERKEZ VALİSİYİZ

İhaleye fesat karıştırma suçlamasıyla yargılanan Elazığ Belediye Başkan Yardımcısı Resul Şahin, görevinin sorulması üzerine, "Merkez valisiyiz. Aktif değilim yani yıllardır merkez valisi gibi çalışıyorum. Yetkilerim yok, resmen belediye başkan yardımcısıyım" diyerek ihale sürecini anlattı.

Kesinlikle ihaleye fesat karıştırıldığı iddialarını kabul etmediğini söyleyen Şahin'e Başkan Sezgin, "En iyi ihale benimki diyorsun, iddialısın yani" dedi. İddialı olduğunu söyleyen Şahin, mahkeme heyetine soru yöneltmek isteyince Hakim Sezgin, "Burada soruları biz soruyoruz" cevabını vererek Şahin'i susturdu.

"BEN DE MERKEZ MÜDÜRÜYÜM"

Kendisini birimi olmayan müdür olarak tanıtan eski Hesap İşleri Müdürü Mehmet Hanifi Karabulut ise, "Merkez valileri gibi merkez müdürlüğü yapıyorum" demesi, mahkeme heyeti ve salonda bulunanlar arasında tebesüme neden oldu.

Temizlik İşleri Müdürlüğü'nde kontrol çavuşu Hüseyin Arslan'ın mesleğinin aksine teknik olarak herhangi bir meziyeti olmadığını söylemesi üzerine Sezgin; "Bayağı iyi bir görevmiş çavuşluk" yorumunu yaptı.

Mahkeme Başkanı İsmail Sezgin, dosyada yargılanan Elazığ Belediye Başkanı Ak Partili Süleyman Selmanoğlu, AK Partili Elazığ eski Milletvekili Tahir Öztürk'ün Suat ve Metin Öztürk adlı kardeşleri, davacı SP eski Belediye Başkan adayı Kenan Altungök ve 5 MHP'li meclis üyesinin gelecek duruşmada hazır bulundurulmalarını isteyerek, duruşmayı 17 Mayıs 2012 tarihine erteledi.


GY(GG/AAA)