Raşit Efendi Kütüphanesi'nde yer alan en eski kitap ise geometrik şekillerin yer aldığı yaklaşık 800 yıllık el yazması Nisabiiru Ebii'I -Kasım Ali B. İsmail tarafından yazılan 'Muhtasaru Oklidis' adlı eser olarak biliniyor. Kütüphanede 2 binden fazla el yazması eser ve 6 bin 200 de matbu eser bulunuyor. Tarihe meydan okuyan eserler gelecek kuşaklara aktarılmak içinde digital ortama taşınıyor. Kitapların eski olması nedeniyle yapraklarının çok hassas olduğunu ifade eden Raşit Efendi Eski Eserler Kütüphanesi’ndeki uzman Ersin Eroğlu, bunlara dokunurken adeta 'kılı kırk yardıklarını' söyledi. Yanlış bir hamlenin kitapların zarar görmesine neden olabileceğini ifade eden Eroğlu şöyle konuştu:

"Elimizden geldiğince hassas davranıyoruz. Yaprakları çevirirken bile bazen kitaplara yara alabiliyor. Bunlar paha biçilemeyen eserler. Bazen zamanın acımasızlığı, içine giren kurtlar ve özensizlik sonucu zarar görüyorlar. Bu yöndeki kitapları Konya Bölge Müdürlüğü’ndeki Yazma Eserler Kütüphanesi’ne gönderiyoruz. Kitaplar orada adeta şifa buluyor."

Kütüphanenin 1 yıl öncesine kadar İl Halk Kütüphanesi'ne bağlı olduğunu daha sonra Türkiye Yazmalar Başkanlığı’nın kurulmasıyla kütüphanenin bu kez de Konya Bölge Müdürlüğü’ne bağlandığını ifade eden Eroğlu, şöyle dedi:

"Kütüphanemizde Arapça, Farsça ve Osmanlıca’dan oluşan 2 bin el yazması eser var. Genellikle İslam literatürüyle ilgili eserler. İbrahim Mütefferika Matbaası'nda basılan kitaplar da kütüphanede yer alıyor. Yazma eserlerinin tamamı dijital ortama aktarıldı. Matbu eserlerin ise bir kısmının digital ortama geçirildi. Küçük bir telif karşılığında isteyen okuyuculara CD ortamında eserlerin kopyaları veriliyor."



CZ(OE/İD)