Belek Papillon Otel'deki toplantıda, TÜBİTAK Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi (ULAKBİM) bünyesinde yürütülen Türkiye Ulusal Toplu Katalog (TO-KAT) ve Türkiye Belge Sağlama ve Ödünç Verme Sistemi'nin (TÜBESS) resmi açılışı yapıldı. Toplantıda konuşan YÖK Başkanı Prof.Dr. Gökhan Çetinsaya, dijitalleşme ve internetin bütün üniversiteler ve bilim hayatını dönüştürdüğü yeni bir dünyada yaşandığını belirtti. TÜBİTAK ile Türkiye'nin her tarafındaki üniversitelerdeki araştırmacı ve öğrencilerin dijital kaynaklara erişimini sağlamayı amaçladıklarını kaydeden Prof.Dr. Çetinsaya, “TÜBİTAK ile birlikte bir yandan bunu yapmaya çalışıyoruz, diğer yandan da Türkiye'mizde üretilmiş bilginin dünyadaki yöntemlerle dijitalleştirilerek yine bütün kullanıcılara açılmasını sağlıyoruz" dedi.

TÜBİTAK'ın dünyada üretilmiş makale ve bilgileri dijital ortamda tüm üniversitelere sunduğuna dikkati çeken Prof.Dr. Çetinsaya, “Bizim kendi üniversitelerimizde ürettiğimiz tüm kaynakların açık arşiv haline dönüştürülmesi, makale, tez ve kitapların Türkiye'nin her yerindeki araştırmacılara ve öğrencilere sunulması gerekiyor. Özellikle yeni kurulan üniversitelere pozitif ayrımcılık metoduyla daha hızlı ve kolay şekilde sunulması gerekir. O bakımdan TO-KAT ve TÜBESS'i önemli bir adım olarak görüyorum” diye konuştu.

Projelerin Türkiye'yi dünya ile bilimsel yarışta güçlendireceğini dile getiren Prof.Dr. Çetinsaya, dünyada ekonomik güç olarak 16'ncı sırada olan Türkiye'nin, bilimsel yayım sıralamasında 23'üncü olduğunu söyledi.

Türkiye'deki üniversitelerin bilgiye, kaynaklara erişimini mümkün hale getirmek için ULAKBİM'de 3 proje yaptıklarını anlatan TÜBİTAK Başkanı Prof.Dr. Yücel Altunbaşak ise bunlardan ilki olan EKUAL sayesinde tüm üniversitelerin elektronik veri tabanlarına erişebileceğini kaydetti.

Toplantıda konuşmaların ardından Prof.Dr. Çetinsaya ve Prof.Dr. Altunbaşak, bir süredir kullanımda olan TO-KAT ve TÜBESS'in resmi açılışını yaptı. Üniversitelerin üst düzey yöneticileri, kütüphaneciler ve kullanıcılardan temsilcilerin katıldığı toplantı, yarın sona erecek.