"28 AYDIR BU ÜLKEDE İHRACAT SÜREKLİ ARTIYOR"


Bakan Çağlayan, yatırım ortamının görünümünün değişmesi gerektiğine işaret ederek, "Yatırımcıyı tahrik edip yatırım yaptıracak dönüştürecek bir yapıya ihtiyaç var. Bundan dolayı yeni teşvik sistemini sil baştan hemen hemen birçok şeyi yenileyerek gerek bugünün gerek yarınını taleplere cevap verecek bir yapıya dönüştürmemiz gerekiyordu. Görüyoruz ki Türkiye'miz son derece kararlı ve emin adımlarla yürüyor. Türkiye dün ve bugün açıklanan verilerle dünyanın her tarafında öncelikli konumunu devam ettiriyor. 28 aydır bu ülkede ihracat sürekli artıyor. Türkiye son on çeyrekte büyüyen bir ülke. Neye rağmen? 2008 küresel krizine rağmen, neye rağmen ihracatımızın yüzde 48'inden fazlasını yaptığımız AB'deki ekonomik krize rağmen, ihracatımızın yüzde 25 'inden fazlasını yaptığımız Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki siyasi ve ekonomik krize rağmen bunu gerçekleştiriyor. Türkiye artık ihracatla büyüyen bir ülke oluyor" dedi.

Çağlayan, "2011'in son iki çeyreği ve bu yılın ilk çeyreğinde açıklanan veriler net ihracat katkısıyla elde edilen veriler. Biz ilk çeyrekte yüzde 3.2 büyürken AB küçüldü. Brezilya'nın ihracatı binde 8 arttı. ABD'nin büyüme rakamı yüzde 2' nin altında. İhracatın bu büyümeye katkısı tam 4.5 puan. Biz ihracatımızı ilk 6 ayda beş aylık TÜİK verileri ve ihracatçı rakamları ki dün açıklandı - İlk 6 aylık ihracatımızın geldiği rakam 73 milyar dolar. Geçen yıla oranla fark yüzde 11.3 Biraz keyif alarak bunu söylüyorum" diye konuştu. Bakan Çağlayan Haziran ayı ihracat rakamının ise 13 milyar dolara yaklaşık bir rakam olacağını da kaydetti.


"ÜÇÜNCÜ VE DÖRDÜNCÜ ÇEYREKTEKİ BÜYÜMEMİZ BİRAZ DAHA HIZLANACAK"


Bakan Çağlayan Türkiye'nin üçüncü ve dördüncü çeyrek büyümesinin de kendilerini üzmeyeceğini kaydederek, "Bizim ikinci çeyrek büyümemiz de ilk 6 aydaki ihracatımıza dayalı olarak bizi üzmeyecek bir rakam olacak. Ümit ediyorum ki, üçüncü ve dördüncü çeyrekteki büyümemiz biraz daha hızlanacak. İlk 6 aydaki ihracat performansıyla yani 73 milyar dolarla - ki bu rakam 75 milyar dolara çıkabilecektir ilk 6 aylık TÜİK verileri açıklandığında - orta vadeli program hedefi olan 148.5 milyar doları rahatça yakalayacak. İlk çeyrekteki yüzde 3.2' lik büyüme ümit ediyorum ki büyümede orta vadeli program hedefi olan yüzde 4' ün üzerinde veya yüzde 4 civarında olabilecektir. Türkiye farklılığını ortaya koyacaktır " şeklinde konuştu. İhracatı artırırken, bir taraftan da enflasyonu düşürdüklerini kaydeden Çağlayan, " Bugün Türkiye şükürler olsun, enflasyonu düşürürken - ki dün açıklanan verilerle hepsini gördük - bir taraftan da büyümesini artıran bir ülke olma özelliği taşıyor" dedi.


"TÜRKİYE'NİN MARKA DEĞERİ 487 MİLYAR DOLAR"


Türkiye bu değerlerle bu çalışmalarla dünyadaki marka değeri de her gün artan bir ülke oluyor. Marka değerlendirme kuruluşu Brent Finance 487 milyar dolarla Türkiye'yi dünyanın 19. ülkesi olarak tespit etmiş. Geçtiğimiz yıl da marka değerimiz 365 milyar dolardı. Arada yüzde 35'lik bir artış var bir yılda. Türkiye'nin marka değeri 122 milyar dolar daha artarak, bugün 487 milyar dolara gelmiş durumda. Türkiye'nin marka değerinin bu kadar yükselmesiyle iftihar ediyorum. Türkiye'nin marka değeri arttıkça Türkiye'nin itibarı arttıkça bunu şirketlerinizde ne kadar net gördüğünüzü de çok iyi biliyorum" dedi.