Basına kapalı yapılan toplantının başında Bakan Çağlayan kısa bir konuşma yaparak teşvik sisteminin amacından bahsetti. Çağlayan,"Bir taraftan uluslararası yatırımcıların kendilerine güvenli bir liman aradığı, önemli bir lojistik merkezi aradığı bir ortamda bu teşvik sistemi inanıyorum ki ilaç gibi olacaktır. Biz bu teşvik sistemini aslında bir ilaç kabul edebiliriz. Neyin ilacı ? Cari açığa karşı mücadele ilacı" dedi.


"BU TEŞVİK SİSTEMİ İLAÇ GİBİ OLACAKTIR"


Düzenlenen toplantıda konuşan Ekononmi Bakanı Zafer Çağlayan, " Allahımıza şükürler olsun açıklamış olduğumuz teşvik sistemine başta TUSKON ve sizler başta olmak üzere Türkiye iş aleminin yüzde 90'dan fazla takdir gelmesi bizim ne kadar doğru bir iş yaptığımızın göstergesidir. Dolayısıyla teşvik sisteminde geçmişte olmayan bazı eksikliklerden dolayı sistemin tam anlamıyla enjekte edilmediğini ifade ederdim. 2009'da hükümetimizin yaptığı teşvik sistemimizde de birtakım önerilerim vardı onlar tabii gerçekleşmemişti. Ama bugün şükürler olsun bu konunun patronu olarak sizlerin karşısına başımız dik alnımız açık olarak çıkıyoruz " dedi.


Bakan Çağlayan, hazırlanan teşvik sisteminin cari açık için bir darbe olacağını da kaydetti. Çağlayan," Bugün hazırladığımız teşvik sistemi Türkiye'nin cari açığına ciddi anlamda darbe vuracak. Cari açığına panzehir olacak demiştim bugün biraz daha cesaretli bir biçimde darbe vuracak bir yapıda olacak diyorum. Bir taraftan uluslararası yatırımcıların kendilerine güvenli bir liman aradığı, önemli bir lojistik merkezi aradığı bir ortamda bu teşvik sistemi inanıyorum ki ilaç gibi olacaktır. Biz bu teşvik sistemini aslında bir ilaç kabul edebiliriz. Neyin ilacı ? Cari açığa karşı mücadele ilacı. Uluslararası yatırımların Türkiye'ye gelmesi ve Türkiye'nin yeni bir yatırım cennetine dönüşmesi gerçekleşecek " diye konuştu.


"SANKİ İTHALATI BEN YAPIYORUM; RAHMETLİ BABAM YAPIYOR "


Türkiye'ye teşvik sistemi sonrası yeni yatırımların oluk oluk akacağını kaydeden Bakan Çağlayan, " Önümüzdeki günlerde göreceksiniz ki kimya sektörü başta olmak üzere önemli yatırımlar gelecek. Niye ? Biz kimya sektöründen geçen yıl 11 milyar dolar dış ticaret açığı verdik. Siz bakmayın laf olsun torba dolsun Türkiye'nin bir kuruşluk gelişmesine katkısı olmayanlar hayatında bir işçi çalıştırmamış bir lira onun ücretini ödememiş olanlar Türkiye'nin dış ticaret açığından bahsederlerdi. İthalat haritasında onların cevabını verdik. Şimdi bakın hiçkimse bunu sormuyor. Sanki ithalatı ben yapıyorum rahmetli babam mezardan çıkmış o yapıyormuş gibi ithalatın faturası bize kesilmeye çalışılıyor. Türkiye'de ithalatın temel nedeni Türkiye'de üretilemeyen ürünler. Bunlar içinde hiç üretilemeyecek ürünler var. Bunun yanında kapasitemiz yeterli olmadığı için ev ama yapılamayan yatırımlar var " ifadesini kullandı.Konuşmaların ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti.


PÇK(FOTOĞRAF)