Köşklü Köyü’nde bulunan pileki mağarası, hayatta kalan son 3 ustanın geçim kaynağı olmayı sürdürüyor. Hamur üzerine yapıtırılarak ekmek pişirilen pileki taşı ustalarından Mustafa Yılmaz, her gün yerin 500 metre altına inip yaklaşık 700 metre yürüyor, gün boyu süren yorucu çalışma ile mağara duvarlarından kazmayla taş çıkartıyor. Yılmaz'ın mağaradan çıkarttıktan sonra el emeği ile şekil verdiği pleki taşının tanesi 100 liradan satılıyor. Pleki taşı, bölgede yöresel yemek yapan lokantalar tarafından kullanılıyor.

'BU İŞİN EMEĞİ ÇOKTUR'

Babasının da dedesinin de bu işi yaptığını söyleyen Mustafa Yılmaz, "Bu işin emeği çoktur. Mağarada ekmeğimizi hakikaten taştan çıkarıyoruz. Yerin 500 metre altına inip yaklaşık 700 metre gidebiliyoruz. Bu alan, geçmişten günümüze kadar pileki taşı çıkarılması ile açıldı. Mağarada halen gitmediğimiz, bilmediğimiz yerler var. Emeği fazla olduğu için bu işi artık yapan kalmadı. Köyde sadece 3 pileki ustası var" dedi.

MAĞARA TURİZME KAZANDIRILIYOR

Bu arada, pileki mağarası için İyidere Kaymakamlığı da proje hazırladı. Mağaranın iç ve çevre düzenlemesini içeren 214 bin lira bütçeli proje, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı DOKA tarafından kabul edildi. 1.5 kilometre uzunluğundaki 300 yıllık yapay mağara yapılacak çalışmalarla turistlerin ziyaretine açılacak.



MK(TM/CK)