"Tutuklu gazeteciler diye ayrı bir durum söz konusu olmayacak ama tutuklu yargılamalara dönük olarak yapılan eleştireler tespitler şu çerçevede değerlendiriliyor" 


Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu 68. Toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Hrant Dink cinayeti davası gerekçeli kararına ilişkin bir soru üzerine Ergin, "Bu karar, öyle görünüyor ki, hem savcılık tarafından hem de müdahiller tarafından büyük ihtimalle temyize götürülecek. Dolayısıyla bu süreç henüz devam ediyor. Devam eden süreç tamamlanmadan benim değerlendirme yapmamın doğru olmadığını düşünüyorum. Biraz sabredeceğiz. Temyiz mahkemesinin değerlendirmesini göreceğiz. Yargıtay kararından sonra varsa eleştirilerimiz, önerilerimiz, tespitlerimiz, bunları o süreçte yaparız. Ancak şu anda söyleyeceğimiz her söz Adalet Bakanı sıfatıyla, süreç noktasında sıkıntı oluşturabilir. O açıdan ben Yargıtay sürecinin de beklenmesi gerektiğini ifade ediyorum" diye konuştu. Devlet Denetleme Kurulu'nun raporu sonrası Dink davasında yeni bir soruşturma açılıp açılmayacağının sorulması üzerine de Ergin, farklı bulgular, deliller ortaya çıkması halinde her zaman için bu ihtimalin söz konusu olduğunu kaydetti.

"TUTUKLU GAZETECİLER DİYE AYRI BİR DURUM SÖZ KONUSU OLMAYACAK"


Tutuklu gazetecilere yönelik bir soruya da Ergin, "Tutuklu gazeteciler diye ayrı bir durum söz konusu olmayacak. Ama tutuklu yargılamalara dönük olarak yapılan eleştireler tespitler şu çerçevede değerlendiriliyor. 17 Kasım tarihinde Ankara'da bir çalıştay yapıldı. Avrupa Konseyi Genel Sekreteri, Sayın Başbakanımız, Anayasa Mahkemesi Başkanı Yargıtay ve Danıştay'ın Başkanları ve Yüksek Mahkemelerin başkanları katıldı. 3 gün süreyle Türkiye'nin AİHM'de almış olduğu ihlal kararları masaya yatırıldı. Bunun üzerine 6 ayrı çalışma grubu oluşturularak, bu kararlar tasnif edildi ve bunların nedenleri ve nasıl önlenebileceğine dair bir çalışma raporu hazırlandı. Bu rapor bakanlığımıza ulaştırıldı. Bunun doğrultusunda biz de alınması gereken önlemler konusunda akademisyenler ile yasama faaliyeti için hazırlık yapıyoruz. Mart ayı süresince bu hazırlığımız devam edecek. Bakanlar Kuruluna getireceğiz. Sayın Atalay'da bunu 4. Yargı Paketi diye komisyonda dillendirmişti. Özeti AİHM'in Türkiye üzerine verdiği ihlal kararlarını değerlendirdiğimiz bir çalışmanın sonuç raporuna ilişkin yasa paketi diyebiliriz kısaca. Yani içinde tutuklu gazetecilerin durumu, ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü var" diye cevap verdi.

"ÖNERİLERİMİZ PARLAMENTODA"


Ergin, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in "Özel Yetkili Mahkemelerle ilgili ölçü kaçtı" sözlerinin hatırlatılması üzerine de, "Bizim önerilerimiz şuan parlamentoda. Alt komisyon çalışmaları başladı. Alt komisyondan komisyona gelecek. Ve genel kurulumuz bunu takdir edecektir. Dolayısıyla yasa yapma sürecini takip edersek hep birlikte göreceğiz. Komisyona sevk edilmiş bir düzenlemeyle ilgili olarak şöyle oldu, böyle olacak gibi bir tespit meclis iradesine saygısızlık olur. "Son olaylardan sonra savcılar Başbakan'dan izin alma yönünde bir talepte bulundular mı?" sorusuna ise Ergin, "İstanbul'a gelinceye kadar böyle bir izin talebi gelmedi. Hep beraber göreceğiz olup olmayacağını" yanıtını verdi.


DG (TT)