TED Üniversitesi’nde de görev yapan Beledioğlu Çankırı Belediyesi ve Çankırı Araştırma Rehberlik ve Eğitim (ÇARE) Derneği'nin davetlisi olarak geldiği Çankırı’da önce öğrencilere, daha sonra da velilere hitabetti. 100'üncü Yıl Kültür Merkezi’nde velilerle bir araya gelen Süleyman Beledioğlu, öğrenci ve velilerin sınav döneminde en çok yakındıkları stresin aslında korkulacak bir durum olmadığını, iyi değerlendirilmesi gerektiğini savundu. Beledioğlu, şunları söyledi:

"Stresin kontrol altında tutulması halinde sınav stresi her zaman için olumlu kategorisindedir. Yani sınav stresi anında bünyemiz dopamin ve noradrenalin salgılar. Öğrencinin dikkatini, konsantrasyonunu, zihinsel keskinliğini, hesaplama gücünü artırır. İnsan zihni çalışmaya başladığı anda, yani çocuk soruyu okuduğu anda bünyemiz adrenalin salgılar. Bu adrenalin bizim stresli olmamızı sağlar. Ben hem soruyu okuyacağım, hem de 'stres olmayacağım' demek boş bir beklentidir. Yani sınava giren, soruyu okuyan herkes istese de istemese de bünye orada bir stres yapar. Sınav stresi sınırlı zamanda olumsuz bir strestir. Tabii olumsuz bir stres vardır. Bunu inkar etmiyoruz. Ama sınav stresi sınavdan bir gün önce olumsuz stres seviyesine yükselir, sınav sabahı olumsuz stres seviyesindedir. Ancak sınav başladıktan 6 dakika sonra çocuk soruları çözmeye başladıktan sonra olumlu stres seviyesine gelmektedir." 

Anne ve babaların yaptığı en önemli yanlışın çocuğun yapamadığı soruları sınav stresine bağlamaları olduğunun altını çizen Süleyman Beledioğlu, bunun, çok büyük bir yanılgı olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Çocuklar stres nedeniyle soru çözememiş olsa, hiçbir soruyu çözemez. Oysa aileler şunu çok iyi bilmeliler ki; çocuklar konu eksiği olan soruları çözemiyorlar ve bunu da sınav stresine bağlıyor. Aileler de bu durumda yanılgıya düşüyor. Tüm soruları yapıyor, 5 soruyu yapamıyor. Çünkü o 5 soru ile ilgili konularda eksiği var. Diğer soruları stresliyken dahi doğru yapıyor. Aileler olarak bu başarısızlığı sınav stresine, dikkat eksikliğine, sınav kaygısına bağlarsak, çocuğun ders çalışmasına, soru çözmesine, öğretmene sormasına mani oluruz. Lütfen çocuklarınızın yaptığı yanlışları konu eksikliğine bağlayın ve asla strese bağlamayın. Bugün modern tıp dünyası stresin faydalarını zaten sayıyor. Ama sınav stresinin zararlarını saymaya başlayan uzmanlar, sınav stresini olumsuz stres zannetmelerinden bu değerlendirmeyi yapıyor. Sınav stresi asla olumsuz değildir."

Veliler tarafından büyük ilgi gören Süleyman Beledioğlu’na Belediye Başkan Yardımcısı Mithat Kılıç tarafından ebru tablo, Çare Derneği Başkanı İbrahim Erkayacan tarafından da tuz lamba hediye edildi. Program sonunda 100. Yıl Kültür Merkezi Fuayesinde 'Bonus Hoca' lakaplı Beledioğlu'nun kitabını alanlar imzalatabilmek için izdiham yarattı.



EY(AY/İD)