Adana'da okulları gezen ve üyeleriyle bir araya gelen Demir, sendika binasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın öğretmenlere ilişkin açıklaması hatırlatılan Demir, "Başbakan ciddi konularla ilgili ya yurt dışında iken, ya da uçakta açıklama yapar. Öğretmen ücret ve tatilleri ile ilgili açıklaması da ayağı yere basmadan yapılmış bir açıklamadır. Yapılan açıklama kamu çalışanlarını bölen, birbirine düşüren bir açıklama ama biz asla böyle bir oyuna gelmeyiz" dedi.

"YOKSULLUK SINIRININ YARISI KADAR"

Türkiye'de kamu çalışanlarının insanca yaşayabileceği bir ücret alması gerektiğini belirterek, öğretmenlerin dışında diğer kamu çalışanlarının da insanca yaşayacak bir ücret aldığına inanmadığını aktaran Demir, "Çünkü sayın Başbakan'a bağlı olan Türkiye İstatistik Kurumu rakamları ortadadır. Bu ülkede yoksulluk sınırı 3 bin 200 liradır, açlık sınırı bin 200 liradır. Ortalama bir öğretmen maaşı bin 650 liradır. Bir öğretmen yoksulluk sınırının yarısına yakın bir ücret alıyor" diye konuştu.

"AZ ÇALIŞMIYORUZ"

Türkiye'de öğretmenin az çalıştığını söylemenin doğru olmadığını ifade eden Demir, şöyle devam etti:

"Az çalışma demek yanlıştır ve yanıltıcıdır. Avrupa ülkelerinde öğretmenlerin yıllık çalışma saati bin 630 ve bin 640 saattir, ülkemizde ise öğretmen yaklaşık bin 850 saat çalışmaktadır. Avrupa'daki meslektaşlarının da yarısı kadar ücret almaktadır. Başbakan bilim dışı konuşmalara devam ediyor. Dünyanın her yerinde öğretmenin kaç saat ders vereceği bellidir. Ayrıca bir öğrenciye günde en fazla 6 saat ders verebilirsiniz. Başbakan öğretmenlikle diğer meslekleri birbirine karıştırmaktadır. Bir öğretmenin ne kadar çalışacağı, bir öğrencinin ne kadar süre dersi dinleyebileceği bilimsel bir gerçekliktir ve dünyanın her yerinde aynıdır. Başbakan'ın sözleri bilimsel değil politik sözlerdir. Başbakanın bu açıklamasından sonra öğretmenlere karşı yapılacak şiddetin oranı artarsa, öğretmenin kılına dokunulursa sorumlusu sayın Başbakan'dır. Gerekirse bu konuda Başbakan hakkında suç duyurusunda da bulunacağız"

Demir, Gençlik ve Spor Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yaz kamplarında 6 yıldan beri yapılan karma uygulamadan vazgeçilerek, kız-erkek ayrımı getirilmesini de eleştirdi.



YB(OA/AK)