THY’ye ait bir uçakla bugün saat 14.00’de Budapeşte’den İstanbul’a gelen Egemen Bağış, Atatürk Havalimanı’nda gazetecilerin Kıbrıs Rum Kesimi'nin iflasını ilan etmesi konusunda görüşlerinin sorulması üzerine şöyle konuştu:

“Kıbrıs Rum Kesimi'nin iflasını ilan etmesi tabi çok düşündürücü ve üzücü. Allah kurtarsın. Bizim kültürümüzde düşene bir de bizim vurmamız doğru olmaz. Ama bu kendi sorumsuzluklarının sonucu. Yıllardır onlara KKTC ile diyaloğun önemini anlatmaya çalıştık. Çözüme yakın adımlar atmalarının ne kadar önemli olduğunu anlatmaya çalıştık. Eğer adada çözüm olmuş olsaydı, o çözümün oraya getireceği yatırımlarla, çözümün oraya sağlayacağı turizm gelirleriyle, çözümün orada yaratacağı olumlu havayla bu kriz yaşanmazdı. Bu iflas yaşanmazdı. Gerçekten Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin beceriksizliğinin çok açık bir göstergesi oldu. Hele hele Avrupa Birliği'nin dönem başkanlığını üstlendikleri bir dönemde olması düşündürücüdür. Bir zamanlar borç aldığımız İMF’ye artık 5 milyar dolar borç verebilecek noktaya geldik. Eğer Güney Kıbrıs Rum yöneticileri Kuzey Kıbrıs Türk yöneticilerine başvurup herhangi bir ekonomik yardım talep ederlerse, onlarda bizimle bu talebi paylaşmayı uygun görürlerse biz de o talebi tabiî ki değerlendiririz.”

MAALESEF BAZI ÜLKELER İKİYÜZLÜ

Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış bir gazetecinin, “Suriye krizinden sonra NATO Türkiye’ye Patriotlar'ı gönderdi. NATO üyelerinin büyük çoğunluğu aynı zamanda AB üyesi. Burada bazı ülkeler özellikle Almanya 'Bu kadar Patriot yetmez iki batarya daha fazla olsun' diyerek ilave patriot gönderdi. Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkan bu ülkeler olası bir kendi canlarını da tehlikeye koyacak kimyasal savaş krizinde gösterdikleri bu tavrı nasıl değerlendiriyorsunuz” sorusuna şu cevabı verdi:

“Arkadaşlar maalesef iki yüzlülük bazı ülkelerin, bazı toplumların kültürlerinin bir parçası olmuş. Bunun için benim bu konuda yorum yapmam pek kolay değil. Aslına bakarsanız 60 yıldır üyesi olduğumuz NATO ile üyesi olmaya çalıştığımız AB’nin değerleri aynıdır. Bu iki kurumun da ortak değerleri arasında demokrasi, insan hakları, ifade özgürlüğü, Serbest Pazar ekonomisi vardı. Bu açıdan değerlendirildiğinde Türkiye’nin NATO üyesi bir ülke olarak AB içinde olmaması Avrupa Birliği üyesi ülkelerin ayıbıdır, gafletidir, delaletidir. İnşallah o ayıptan bir an evvel kurtulurlar.”

Bağış, “Yani bu olayı bir can pazarı olarak mı görüyorlar? Avrupa Suriye Sarin gazı atacak mı diye korkuyor da bize fazladan batarya mı yolluyor?" sorusuna ise “Şimdi tabii o bataryalar bizim kendi güvenliğimiz açısından da önemlidir. Bu biraz güvenlik tedbiridir. Bunlar Avrupalılar'ın değil bizim kendi vatandaşlarımızın can güvenliği açısından, mal güvenliği açısından önemlidir. Oraya öyle yaklaşmakta daha fayda görüyorum.” diye cevap verdi,

FK(FOTOĞRAF)