Recep DEMİRCİ/ERZİNCAN, - EFSANE Vali Recep Yazıcıoğlu'nun rüyası olan Erzincan'daki Ergan Dağı Kayak Tesisleri, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın çabaları sonucu kış turizmine kazandırıldı.

Eski Başbakanlardan Yıldırım Akbulut'un adını taşıyan kayak tesislerinin 50 kilometre uzaklığına yaptırılan 12 kilometre uzunluğundaki piste sahip Munzur eteğindeki Ergan Dağı Kayak Merkezi, önümüzdeki şubat ayında hizmete girecek. Dünya Dağ Kayağı Federasyonu ve Türkiye Dağcılık Federasyonu'nun ortaklaşa düzenleyeceği, Dünya Dağ Kayağı Şampiyonası ile açılışı yapılacak olan tesisler havalimanına 10 kilometre uzaklıkta. Şimdiye kadar 45 milyon lira harcananan tesislerin yapıldığı yer, Kayak Federasyonu eski  Başkanı İsmet Ülker tarafından 1967 yılında keşfedildi.

Erzincan'ın eski valilerinden merhum Recep Yazıcıoğlu’nun girişimleri sonucu Erzincan Turizm, Doğa Sporları ve Çevre Birliği kuruldu ve bölgede fizibilite çalışması yapıldı. Vali Yazıcıoğlu’nun merkeze alınmasının ardından projede duraklamaya girdi. Proje 2004 yılında tekrar gündeme gelirken, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın çabasıyla Ergan Dağı, 2006 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile Kış Turizm Merkezi ilan edildi. 2008 yılında da imar planı Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylandı.

Kentin güneyinde bulunan 3 bin 258 metre yüksekliğindeki Munzur Dağlarının eteklerindeki 2 bin 970 rakımlı Ergan Dağı, Türkiye’nin en önemli kayak merkezleri arasına girmeye hazırlanıyor.

Erzincan’ın büyük hayalinin gerçekleştiğini söyleyen Vali Selman Yenigün, 1.8 kilometre uzunluğundaki alanda hizmet verecek teleferik-gondol sisteminin tamamlandığını belirtti. Vali Yenigün, şunları söyledi:

"Teleferik 2012 yılının başında ihale edildi. Bir yıl geçmeden bitirildi. Telesiyej tesisleri ise 2010 yılının 6’ncı ayında başlamıştı. 5.2 kilometre uzunluğunda iki etaptan oluşuyor. Onu da 2011 yılının sonunda tamamladık. Yine 2012 yılında Yaylabaşı Beldemizden telesiyejin bulunduğu göl bölgesine kadar, 6.4 kilometrelik duble sıcak asfaltla otoyol kalitesinde dağa yol yapıldı. Günübirlik gelenlere hizmet verecek 300 metrekare alana sahip tesisin biri tamamlandı. İkinci etapta bir tesis daha yapılıyor. En üst istasyonda küçük çapta bir arama kurtarma tesisimiz var. O da bitmiş oldu. 12 kilometrelik pist uzunluğu ile birlikte ele alındığında çok kıymetli bir tesis gerçekleştirilmiş oldu. Buda Türk turizmine ve sporseverlere hayırlı olsun."

Ergan Dağı Kayak Tesisleri için 45 milyon lira para harcandığını belirten Vali Selman Yenigün, tesislerin dünyanın en büyük en uzun pistlerinden birine sahip olduğunu söyledi. Vali Selman, "Kuş uçuşu 5.2 kilometre olan sistemin kayarak ve dolanarak gelinen mesafesi 12 kilometre olacak. Aynı anda 750 kişi telesiyej ile yukarıya götürebileceğiz. 22 tane 8’er kişilikten olmak üzere 22 teleferik gondolumuz var. Bu da 7 dakika gibi bir zamanda kayak severleri telesiyejin olduğu noktaya getirecek" diye konuştu.



RD(KS/SS)