İstanbul, Kuşadası, Çeşme, Kos, Santorini, Girit ve Pire (Atina) arasında Ege turuna çıkan ve 6 yıldızlı hizmet veren sayılı kruvaziyer gemilerinden Bahama bandralı Seabourn Legend saat 08.00’de Çeşme Ulusoy Limanı’na yanaştı. 171 personelin hizmet verdiği 211 yolcusuyla Çeşme’ye demirleyen gemiye, karşılama töreni düzenlendi. Çeşme Kaymakamı İnci Sezer Becel, Çeşme Belediye Başkanı CHP’li Faik Tütüncüoğlu, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Ulusoy Deniz Yolları Genel Müdürü Mesut Cesur başta olmak üzere ilçe protokolünün katıldığı törende folklör gösterisi yapıldı, gemi kaptanı Erik Lund Anderssen’e çiçek verildi. Liman VİP salonunda gemi personeline Çeşme’yi tanıtan bir sunum yapıldı. Kaptan Erik Lund Anderssen, “Eminim misafirlerimiz Çeşme’den çok memnun kalacak. Ben de Seatlle’daki merkezimize olumlu rapor yazacağım. Çeşme’ye yeni seferlerin yapılmasını isteyeceğim. Ben Norveçliyim. Bize tarihte Vikingler denirdi. Zamanında İstanbul’a kadar fetih için gelmişiz. Bugün de buradayız. Ama fetih için değil dostluk için burada bulunuyoruz. 31 milletten 171 personelimiz var. Uyum ve barış içinde hep birarada çalışıyoruz. Bu güzel ve nazik töreniniz için de çok teşekkür ederim” diye konuştu.

KAYMAKAM, “TEK EKSİĞİMİZ KRUVAZİYERDİ”

Çeşme Kaymakamı İnci Sezer Becel, “Çeşme olarak uzun zamandır beklediğimiz ve görmek istediğimiz biran ve gündü. Çeşme, Türkiye için son derece önemli. Deniziyle, kumuyla, tarihi eserleriyle ve damak tadıyla. Bir eksiğimiz vardı. O da kruvaziyer gemilerin gelmemesiydi. Bugün bu eksik de tamamlanmış oldu, açılışı yapmış olduk” dedi. Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu da, “Çeşme’yi ne kadar anlatırsanız anlatın yetmez. Burasını gördüğünüz zaman dünyanın en güzel yerinde yaşadığınızı anlayacaksınız. Kaptan da burasını gezdiği, gördüğü zaman Çeşme’de yaşamak isteyecektir” ifadalerini kullandı.

DEMİRTAŞ, “KALİTELİ TURİST GELSİN”

İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, “Yakında Çeşme kruvaziyer iskelesi tamamlanmış olacak. İskele tamamlandıktan sonra Çeşme Limanı’nın yeterli olmayacağını umut ediyorum. Çünkü Mikanos ve Santorini’de çok sayıda kruvaziyer gemileri gördüğümüz zaman “Burada niye yok’ diye düşünmeye başlamıştık. Çalışmalar ilk meyvesini verdi. Şu an büyük gemiler buraya gelmeyebilir. Çünkü limanın imkanları yeterli değil. Ama bugün gelen geminin kabininin satış fiyatı 7 bin dolar. Bu nedenle gelir düzeyi yüksek turist taşıyan bir gemi. Az sayıda olması değil, geliri yüksek turistlerin gelmiş olması, İzmir için de ayrıca önemli. Çünkü İzmir’e bizim koyduğumuz vizyon butik turizm. İzmir ve Çeşme’de kitle turizmi istemiyoruz, butik turizm istiyoruz. Çeşme gelir düzeyi yüksek, kaliteli turistlerin geldiği bir merkez olsun” dedi.

BU YIL 34 GEMİ AĞIRLANACAK

Ulusoy Deniz Yolları Genel Müdürü Mesut Cesur, “Miami fuarına tam bir yıl hazırlık yaptık. Önde gelen 45 kruvaziyer firmasına limanımızı tanıtan yazılar yazdık, davet ettik. Seatrade’e abone olduk. Bugün gelen gemide başta ABD, İngiliz, Belçika, Norveç ve Çin’den olmak üzere toplam dokuz ülkeden turist var. Saat 18.00’e kadar Çeşme ve Alaçatı’yı gezecekler. Bu firmaya ait üç farklı gemi bundan sonra 11 sefer daha yapacak. Alexander Von Humboldt gemisi de 22 kez Çeşme’ye yanaşacak. Bu sezonu 34 gemiyle kapatmış olacağız. İsteseydik daha fazla sefer olabilirdi ama iskele çalışmaları nedeniyle 34 seferle sınırlı tuttuk” diye konuştu.

MİLYON DOLARLIK FİLMİN SETİ

Bu arada, Çeşme’ye demirleyen ve 135 metre boyunda, 180’i personel, 220’si de misafir olmak üzere toplam 400 kişi kapasiteli Seabourn Legend kruvaziyer gemisinde, 1997’de 160 milyon dolar bütçeli Sandra Bullock’un rol aldığı “Speed 2: Cruise Control” filminin de altı hafta boyunca seti olmuştu.



FO(İÖ/AAA)