Türkiye'ye gelen turistlerin görmeden ülkelerine dönmedikleri Efes Antik Kenti son yılların en kalabalık gününü yaşadı. Yarım günde yaklaşık 15 bin yerli ve yabancı turist Efes Antik Kenti'ni gezdi. İzmir ile Kuşadası'na gelen altı kruvaziyer gemisinden inen turistlerin otobüslerle getirildiği Efes Antik Kenti'nde, Anadolu turlarıyla gelenler ile çevre il ve ilçelerden okul gezisiyle gelen öğrenciler tam bir izdiham yarattı. Rehberlerin gruplarını kontrol etmekte güçlük yaşadığı, Tiyatro, Celsus Kütüphanesi, Yamaç Evler gibi önemli yerlere girmek için dakikalarca sıra beklediği antik kentte en büyük karışıklık ise otoparkta yaşandı. Otobüs, midibüs ve taksiler otoparka sığmayınca antik kente doğru uzun bir araç kuyruğu oluştu. Selçuk İlçe Jandarma Komutanlığı ekiplerinin uzun uğraşıları sonucunda saatlerce otoparka girmek için sıra bekleyen araçlar içeri alındı. Alınan bilgiye göre Kuşadası ve İzmir'de demirleyen gemilerle gelenlerin büyük bölümünü oluşturduğu 15 bin kişi; 193 otobüs, 188 midibüs, 310 taksi ile geldikleri Efes'i gezdi. Sadece Kuşadası'na Nautıca, Splendour of the Seas, Navıgateur of the Seas gemileriyle 5 bin 750 turist geldi.

Tura turizm acentesinin, yabancı turistlere yönelik hazırladığı animasyon, yoğun kalabalık nedeniyle 15 dakika arayla sürekli tekrarlandı. Antik dönem kostümleri giyen kral, gladyatörler, dönemin esnaflarını canlandıran sanatçıların gösterileri, turistlerce dakikalarca alkışlandı. Gösterilerin her anını görüntüleyen turistlerin büyük bölümü daha sonra Meryemana evine çıkıp hacı oldu.

Efes Antik Kenti'ne gelen yerli ve yabancı turistler en büyük sorunu tuvaletlerde yaşadı. Tuvaletler önünde uzun kuyruklar oluşturan turistler, rehberlerden kendilerini tuvalet olan yerlere götürmesini istedi.

ESNAF MEMNUN DEĞİL

Son yılların en kalabalık gününü yaşayan antik kent çevresindeki esnaf, rehber ve acentelerin turistleri anlaşmalı mağazalara yönlendirmek için adeta kaçırdıklarını öne sürdü. Uygulamanın ekonomiye zarar verdiğini, turistlerin alışveriş yapmaları için anlaşmalı mağazalar dışındaki esnaftan alışveriş yapmamaları için uyarıldığını söyleyen Ünal Keser, "Turistlerin alışveriş yapmasına izin vermiyorlar. İşyerime girip bir tişört almaya çalışan turisti rehber zorla kolundan tutup götürdü" dedi.

Efes Antik Kenti girişindeki esnaftan Yusuf Dereli de turistin kaçırıldığını belirterek, "Bugün binlerce turist geldi. Ancak siftah bile yapamayan arkadaşlarımız var. Rehberler turistleri Efes Antik Kenti'nin girişinden otobüslere kadar adeta kaçırarak götürüyorlar. Buna bir çözüm bulunmalı" dedi. Turistlerin anlaşmalı mağazalara götürülmesinin önlenmesi gerektiğini kaydeden A. Rıza Arın da "İzmir ve Kuşadası'na gelen gemilerden inen turistler antik kenti gezdi. En kalabalık günlerden biri. Ancak esnaf arkadaşlarımız alışveriş yapamıyor. Rehberler ve acente yetkilileri alışveriş yapmamaları konusunda turistleri uyarıyor. Biz de gelen turistlere satış yapmak istiyoruz" dedi.