Dereli Köyü Muhtarlığı önderliğinde düzenlenen protesto eylemine Çamcı, Yaşyer, Biller, Hacıaslanlar, Yaylaönü, Avcılar köylerinin yanı sıra Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği (GÜMÇED) Edremit Körfezi Şubesi üyesi çevreciler ve Edremit Merkez, Ayvalık ve Altınoluk Avcılar kulüpleri üyeleri katıldı. Ellerindeki, 'Başkan, Dereliden-Kazdağları’ndan elini çek', 'Ed-Bel şirketinin borcu nedeniyle, bölgedeki köylerin, çevrenin, doğanın suçu ne?', 'Hani, turizm ve tarım bölgedeki öncelikli sektörlerdi?', 'Kafanıza taş ocağı düşsün', 'Ed-Bel kurtulsun diye, Dereli’yi sattırmayacağız' yazılı döviz ve pankartlarla Cumhuriyet Meydanı’na gelen köylüler, bir süre davul- zurna ve klarnetle çalınan Ege türküleri eşliğinde zeybek oynadı.

Dereli köylüleri adına bir basın açıklaması okuyan emekli öğretmen Yılmaz Deveci, Kazdağları’nın son yıllarda madenci şirketlerin talanına uğradığını savundu. Deveci, "Kazdağları’nın en gözde alanlarından biri olan köyümüzde, bir taş ocağı açılmış ve bunun hemen sonrasında da Karayurt ve Paşadağ mevkilerinde iki adet taş ocağı ruhsatı başvurusu yapılmıştır. Bu ruhsatları alanlar bölgede çok büyük bir çevre felaketine sebep olacak çalışma içine girmişlerdir. Bu yüzden artık bu çevrede rahat, huzurlu ve sağlıklı bir yaşam düşünülemez. Buna bağlı olarak zeytinlik alanlarımız verimsizleşecek ve tarlalarımız değer kaybedecektir. Artık temiz bir nefes alamaz, temiz bir su içemeyebiliriz. Zeytincilik Yasası’na muhalefet eden, bölgede yaşayan insanları dikkate almadan yapılan bu girişimleri şiddetle kınıyoruz. Civar köylüleri ve Edremitlileri, tüm sorumluları uyarıyoruz. Bu tehlikeye çok geç kalmadan 'dur' diyoruz" dedi.

ÖLMEYE HAZIRIZ

Dereli köyü gençleri adına konuşan İhsan Güneş ise, çevrenin her geçen gün kirletildiğini savundu. Güneş, "Büyüklerimizin bize tarihi bir miras olarak bıraktığı güzellikleri, doğayı korumayı en temel görevimiz olarak görmekteyiz. Buradan, bu gerçeği göremeyerek, bizlere yaşanmayacak bir doğa bırakmaya çalışan büyüklerime sesleniyorum. Zeytincilik yasasına aykırı bu girişimi önleyerek, projelerin iptalini sağlayınız. En doğal hakkımız olan bu isteğimizi yerine getirmek için çaba sarfediniz. Bu anlamda bilmelisiniz ki, hiç birinizin geleceğimizi elimizden almanıza asla müsaade etmeyeceğiz. Bu uğurda mücadele etmeye, gerekirse ölmeye hazırız" diye konuştu.

ÇEVRE ANDI

GÜMÇED Edremit Körfezi Şubesi Başkanı Mimar Mehmet Akif Öznal, geçtiğimiz yıllarda da Dereli köyünde taş ocağı isteyen bir şirketin köylüler tarafından geri püskürtüldüğünü hatırlattı. Öznal, "Bunu bilmeyenler, şimdi bugün tekrardan Dereli’nin cennet doğasını Edremit’in şirketi Ed-Bel kurtulsun diye satıyor. Taş ocaklarını işletecek olanların cepleri para dolsun diye, Dereli’nin güzel doğasını gözden çıkartarak, köylülerine sormadan, yine bir taş ocağı açmak istiyorlar. Biz insanca yaşamak istiyoruz. Birileri para kazanacak diye Kazdağları’nı Madra Dağı’nı, Dereli’yi delik deşik ettirmeyeceğiz. Yaşam alanlarımızı ellirimizden almalarına izin vermeyeceğiz. Burada bulunan bütün insanlar, herkes bilsin ki, biz GÜMÇED’liler, Dereli köylüleri ile birlikte ant içtik. Bu mücadelede ölmek var, dönmek yok" dedi.

Öznal’ın çağrısı üzerine köylüler, çevre andı içti, hep bir ağızdan 10. Yıl Marşı’nı söyledikten sonra dağıldı.