Edirne’ye atandığı günden itibaren sık sık Batı Trakya’da gezi ve incelemelere çıkan Vali Hasan Duruer, bu kez Bulgaristan’da Müslümanların da yaşadığı Filibe (Plovdiv) kentine gitti. Bölgedeki Osmanlı döneminden kalan eserleri gezerek bilgiler alan Edirne Valisi Hasan Duruer ve beraberindeki heyet, Filibe kentinin Bölge Valisi Zdravko Dimitrov ve Filibe Belediye Başkanı İvan Totev’i ziyaret etti.

İki ülke arasındaki komşuluk ilişkilerini geliştirmek için geldiklerini kaydeden Edirne Valisi Hasan Duruer, Filibe Belediye Meclisi’nin Ermeni soykırım iddialarını kabul ederek tanımasını üzüntüyle karşıladıklarını söyledi. Bir sitemini belirtmek istediğini söyleyen Vali Duruer, “Merkezi meclisin Ermeniler konusunda almadığı kararın Filibe meclisinin alması üzüntü kaynağıdır. Yambol Belediyesi daha önce almış olduğu karardan vazgeçti, aynı tavrı Filibe Belediyesi’nden de beklediğimizi ifade etmek isterim. Filibe’nin çok kültürlü olması bence güzel bir hadise, iyi bir tanıtımla Türkiye’den çok turist alabileceğini düşünüyorum” diye konuştu.

Filibe Bölge Valisi Zdravko Dimitrov ve Filibe Belediye Başkanı İvan Totev ise Vali Hasan Duruer’in ‘Ermeni sitemi’ üzerine sessiz kalarak sadece not almakla yetindi.

“VİZE ENGELİ OLMAZSA, ÇOK YATIRIMCI GELİR”

İki ülke arasındaki komşuluk ilişkilerinin çok iyi düzeyde olduğunu ifade eden Vali Duruer, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Komşuluk bizim içinde çok önemlidir özellikle inancımıza ve kültürümüzde göre. Komşular arasındaki ilişkinin gelişmesi iki tarafın da menfaatinedir. Bu amaçla ziyaretlerine geldik. Aramızda köprüler kurmak iki tarafında menfaatinedir. İlişkilerimiz karşılıklı saygıya dayalıdır. Son zamanlarda Türk yatırımcıların burada yaptığı yatırımlar bizim için çok önemli. Burada çok sayıda soydaşımızın olması ilişkilerimizi sağlamlaştırıyor. Bu konudan son derece memnunuz. Bulgar hükümetinin son zamanlardaki vizelerin kaldırılması çalışmalarını da memnuniyetle takip ediyoruz. İşadamlarına yönelik vize engeli kalkarsa, bundan en çok Bulgaristan istifade eder. Çok sayıda iş adamımız buraya yatırım yapmak için gelecektir.”

“KARŞILIKLI UÇAK SEFERLERİ ÖNEMLİ”

Filibe Bölge Valisi Zdravko Dimitrov, Filibe’nin 6 şehrin merkezi olduğunu belirterek, “Filibe merkezdir, buraya 6 şehir giriyor. Bulgaristan’da bir çok Türk yaşıyor bu illerde. Bunlardan bir kısmı göç etmiş olanlar ve sürekli seyahat halinde olanlar var. Türkiye’den düzenli uçak seferi olması önemli. İstanbul ve Bursa’dan uçak hattı olursa çok iyi olacağını düşünüyorum. Filibe’ye bir kez gelen yeniden mutlaka gelir” dedi.

Bulgaristan'ın güneydoğusundaki Yambol şehrinin Belediye Meclisi, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını tanıyan önceki kararını geçen Ekim ayında iptal etmişti.

VALİ CAMİLERİ GEZDİ

Resmi ziyaretlerinin ardından beraberindeki heyetle Filibe Bölge Müftüsü Osman Hidayet Hilmi görüşerek, Cuma Camisi, Osmanlı döneminden kalan eserlerin bulunduğu İmaret Camii, Taşköprü Camii, Müslüman mezarlığını gezerek bilgi alan Vali Hasan Duruer’e ziyaretlerinde Filibe Başkonsolosu Şener Cebeci, Dışişleri Bakanlığı Edirne temsilcisi Elçi Metin Kılıç, Edirne Vali Yardımcısı Hasan Hüseyin Can, Enez Kaymakamı Fatih Baysal, Vakıflar Bölge Müdürü Hayati Binler, Sağlık Müdürü Turgut Çalışkan, Kültür ve Turizm İl Müdürü İrfan Özcan’da eşlik etti.



EÖ(LK/AAA)