Türkçe Olimpiyatları'nın Edirne ayağı Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin yapıldığı Sarayiçi Er Meydanı'nda düzenlendi. Geceye Edirne Valisi Gökhan Sözer, AK Parti Edirne Milletvekili Mehmet Müezzinoğlu, Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, Cumhuriyet Başsavcısı Uğur Yiğitbilek, Adli Yargı Komisyonu Başkanı Tayyip Özdurmaz, Edirne Emniyet Müdürü Cemil Ceylan, Edirne Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan ve yaklaşık 25 bin kişilik kalabalık izledi. Tribünlere sığmayan izleyiciler ise güreşlerin yapıldığı alanda yere oturarak konulan büyük ekranlardan etkinliği takip etti.

Sunuculuğunu spor spikeri Ertem Şener ve Arnavutluk Türk Okulu öğrencisi Xhorda Kaligi’nin yaptığı gece, Atatürk ve silah arkadaşlarına bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Organizasyonu kültür şöleni olarak ifade eden Şener, "Dünyanın 135 ülkesinden öğrencilere Türkçe öğretmişler ama onlara kültürümüzü de öğretmişler, onların dilleri ve kültürlerini de öğrenmişler. Bu bir kültür şölenidir. Bu organizasyon bir sevgi ve hoşgörü köprüsüdür" dedi.

İlk olarak Şili ve Iraklı öğrenciler sahne alarak 'Bayram o bayram ola' şarkısını seslendirdi. Büyük beğeni toplayan şarkı etkinliği izleyenlerden büyük alkış topladı. Kosovalı öğrencilerin Bursa yöresine ait halk oyunları da beğeniyle izlendi.

Gürcistan'dan gelen Leila Kurbanov’un, Mehmet Akif Ersoy’a ait ‘Atiyi Karanlık’ şiirini ezbere okuması ise izleyenleri duygulandırdı.

ER MEYDANINDA GÜREŞ TUTTULAR

Kırkpınar Er Meydanı'ndaki Türkçe Olimpiyatları Edirne ayağında sürprizi ise Kenya ve Şili öğrenciler yaptı. Kırkpınar davul ve zurnaları eşliğinde meydana kıspet giyerek çıkan Şilili Matias Contreras ve Kenyalı Pascal Oludhe güreş tuttu. Kırkpınar Yağlı Güreşleri Ağası Seyfettin Selim güreşin sonunda iki öğrenciyi pehlivan ilan ederek ellerini havaya kıldırdı.

Yaklaşık 2 saat süren etkinlik, 30 ülkeden gelen 67 öğrencinin birlikte söylediği şarkılarla sona erdi.



EÖ(LK/SS)