1884 ve 1888 yılları arasında Mirliva İsmail Hakkı Bey'in başkanlığındaki istihkam komisyonu tarafından yapılan, 1912 ve 1913 yılları arasındaki Balkan Savaşları sırasında Edirne savunmasında kullanılan Yıldırım Semti'ndeki Hıdırlık Tabyası, savaş sonrası kaderine terk edildi. Yaklaşık 100 yıl sonra devreye Edirne İl Özel İdaresi girerek tabyaların restorasyon çalışmaları için düğmeye bastı. 

Edirne İl Özel İdaresi 7 milyon 260 bin lira bedelle tabyaların ortaya çıkarılması ve restorasyonu için açtığı ihaleyi kazanan firma çalışmalarını 760 gün içinde bitirecek. Fakat hava şartları nedeniyle firma bugüne kadar çalışmalarına başlayamadı. 

Havaların ısınmasıyla birlikte önümüzdeki hafta ihaleyi alan firma, bin 800 metrelik alandaki tabyanın restorasyon çalışmalarına başlayacak. Balkan savaşları sırasında Edirne savunulan tabyalardan biri olan Hıdırlık Tabyası, Edirne müdafii Şükrü Paşanın karargahı olarak kullandığı yer olarak da biliniyor. Giriş kısmı, koğuş ve topçu odaları olmak üzere üç bölümden oluşan tabyaların 4 Ocak 2014 yılına kadar bitirilerek turistlerin ziyaretine açılacak. 



FK(LK/SS)