Edirne’de düzenlenen Bando ve Ciğer Festivali'ne Yunanistan, Bulgaristan ve Romanya’dan gelen bando takımları, iki gün boyunca kentin çeşitli noktalarında mini konserler verdi. Festivalin finalinde trafiğe kapalı olan Saraçlar Caddesi’ne Edirneli ciğerci esnafı tarafından 30 masada standlar açılarak yaklaşık 1.5 ton ciğer dağıtıldı. Edirne Valisi Gökhan Sözer ve Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi’nin beyaz önlük takarak ciğer tezgahının başına geçti. Una bulanan ciğerleri kızgın yağlı tavaya atarak pişiren Vali Sözer ve Başkan Sedefçi, plastik tabakta halka kentin meşhur tava ciğerini dağıttı.

Edirne Valisi Gökhan Sözer turizm unsurlarını gündeme getirmenin görevleri olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

“Edirne’de turizm unsurlarını gündeme getirmek görevimizdir. Edirne Belediyesi geçen yıl başlattığı festivalini devam ettiriyor. Edirne ciğeri en önemli kültürsel varlıklarından bir tanesidir. Sadece Edirne’ye aittir. Bunun tanıtılması çok önemlidir. Arzu ediyorum ki geniş kitleler, Edirne kültürünü tanıtsınlar”

'EDİRNE FESTİVALLER ŞEHRİ OLACAK'

Edirne Belediye Başkanı CHP’li Hamdi Sedefçi ise Osmanlıya başkentlik yapmış olan Edirne’nin tarih ve kültür şehri olduğunu belirterek, "Edirne’yi festivaller şehri yapmak istiyoruz. Edirne’nin adını festivallerle duyurmak istiyoruz. Ciğer festivalinin geçen yıldan daha fazla ilgi görmesi beni çok memnun etti. Edirne ciğer çok özel bir lezzet. Uluslararası boyutlarda ciğerimizi tanıtmak istiyoruz" diye konuştu.

Edirne Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkan ve ciğer ustası Bahri Dinar, Edirne ciğerinin dünyanın en güzel yerel tadlarından biri olduğunu söyledi. Bando takımı eşliğinde mesleğini icra eden başka bir meslek gurubu olmadığını kaydeden Dinar şöyle konuştu:

"Biz geçen yıl ciğerlerin düğünü demiştik, ancak bu çok katılım oldu ve Balkanların düğünü haline geldi. Edirne ciğer özel bir lezzettir. Dana ciğeri ince ince kesilerek tuzlu suyla sinirlerini alınarak temizleniyor. Daha sonra ise yöremizin yağı ile 120 derece sıcaklıkta pişiriliyor. Biz bu kadar yoğun kalabalık beklemiyorduk ama bugün neredeyse 15- 20 bin kişi bu caddeye geldi. Bundan sonraki hedefimiz Balkanlar çapında büyük bir festivale imza atmak."

Edirne’ye gelen yerli ve yabancı misafirler, ilk kez yedikleri tava ciğerini çok sevdiklerini söyledi.

TAVA CİĞERİ EDİRNE'YE TESCİLLİ

2006 Yılında Edirne Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği, Edirne'ye özgü tava ciğerine Türk Standartları Enstitüsü'nden 'Coğrafi İşaret Tescil Belgesi' alabilmek için başvuruda bulundu. Dört yıl süren işlemlerin ardından tava ciğeri Edirne'ye tescillendi.

TAVA CİĞERİNİN HAZIRLANMASI

Edirne’nin meşhur lezzetinin en önemli özelliği, hazırlanışında bölgede yetiştirilen ürünlerin kullanılması. Kararmaması için önce zarından ayrılan dana ciğeri, yaprak şeklinde doğranıyor ve kandan arınması için yıkanıyor. Kanlanmanın önlenmesi için tuzlanan ciğer, dinlendirildikten sonra özel olarak hazırlanan tavalarda yüksek ısıda pişiriliyor. Ciğerin kızartılmasında buğday unu ve ayçiçek yağı kullanılıyor. Birkaç dakikada pişirilen ciğer, Edirne’ye özgü olan kuru biber ile servis ediliyor.



EÖ(LK/COŞ)