2004 yılından bu yana her yıl ocak ayının ilk haftasında beyaz kıyafet ve yüzlerine çeşitli maskeler yapılarak kutlanan Bocuk Gecesi, bu yıl Türkiye Bölgesel Amatör Lig 11'inci Grup'ta mücadele eden Keşanspor futbol takımı kafilesinin Antalya’nın Korkuteli İlçesi yakınlarında geçirdiği ve 2 futbolcunun ölümüyle sonuçlanan trafik kazası nedeniyle yapılmadı. Bocuk Gecesi’nin marka olması, hem akademik hem de uluslararası düzeyde ele alınıp tanıtılması planlanıyor. Bu nedenle geceyi düzenleyen Çamlıca Belediyesi, logo tasarımı da yaptırdı. Logoda ise Bocuk Gecesi’nin sembolü bal kabağı ve tarihi taş evlerin sembolize eden temalara yer verildi.

"BOCUK MARKASI, TURİZME DOĞRUDAN KATKI SAĞLAYACAK"

Bocuk markasının turizme katkı sağlayacağını belirten Çamlıca Belediye Başkanı CHP’li Halil Büyükyatıkçı, “Bocuk Gecesi bizim kültürel bir değerimizdir. Bu başvuruyu yapmaktaki amacımız, kaybolmakta olan bu kültürel değerimizi, yaşatmak ve bizden sonraki nesillere taşımak olacaktır. Bocuk Gecesi’nin, marka haline getirilmesi, beldemiz turizmine de doğrudan katkı sağlayacaktır. Bu amaçla başta Keşan ve Çamlıca Beldesi olmak üzere birçok tanıtım faaliyetini de “Bocuk” adı altında gerçekleştirebilmenin önü açılacaktır” dedi.

"BAL KABAĞI DA DEĞER KAZANACAK"

Çamlıca’nın gerek sahil yolu üzerinde bulunması gerekse tarihi ve kültürel yapısı ile bir turizm beldesi olduğunu ifade eden Büyükyatıkçı şunları söyledi:

“Bocuk Gecesi’nin en büyük simgelerinden bir tanesi bu yöreye has bal kabağıdır. Tamamen doğal gübre ile yetiştirilen bu ürün, ileride bocuk gecesi patenti ile de ayrı bir değer kazanacaktır. Zaten bu amaçla beldemiz tarımsal alanlarında, büyük miktarlarda bal kabağı ekilişi gerçekleştirilmiştir. Bununla beraber, beldemizde üretilen birçok ürün buraya has özellikleri ile bu marka adı altında satışa sunulabilecektir. Dolayısı ile bu gelişmeden belde ve yöre halkı da gerekli payı alacaktır.”

BOCUK GECESİ

Türk halk kültürünün bir parçası olduğu belirtilen Bocuk Gecesi, kışın en sert geçtiği gecenini simgesi. Gecede ‘Bocuk’ diye adlandırılan bir varlığın beyazlar içinde insan görünümünde gezdiğine inanılır. Bu gece suya tahta atılır ve tahta sabah suyun üzerinde donmuş olarak bulunursa o evdeki kişilerin o yıl boyunca sağlıklı, sıhhatli, dayanıklı ve güçlü olacağına inanılır. Gece her evde mutlaka kabak pişirilir. Gecede kabak tatlısı, ince akıtma, kar suyunda haşlanmış mısır, armut, ayva, çekirdek, badem, kuzinede fırınlanmış yer fıstığı, ceviz gibi yiyecekler yenir. İnanışa göre, ‘Bocuk’ adı verilen varlık, kabak pişen eve gelmez ve kötülük yapmaz. Bu gecede kabağın yanı sıra mutlaka akıtma yapılır. Geceye, aile halkı, komşular ve akrabalar katılır. Gençler çarşaflara bürünerek komşularını ‘Bocuk geliyor’ diye korkuturlar.



ÜY(LK/AK)