Dünya barışına katkıda bulunmak isteyen Yuji Miyata, 2007 yılında Japonya’dan yürüyerek yola çıktı ve Çin, Kore, Tayvan, Vietnam, Kamboçya, Tayland, Suriye ve Türkiye’yi gezdi. Ardından da Avrupa güzergahını kullanarak Londra olimpiyatlarına gitti. Yürüyüşü sırasında Edirne'de konaklayan Yuji Miyata,2 hafta önce tekrar Edirne'ye geldi ve ziyaret ettiği Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu'na çok etkilendiği Atatürk’ün 'Yurtta Sulh, Cihanda Sulh' sözünü bir barış anıtında 6 farklı yazarak, bir anıt dikmek istediğini ifade etti. 

Miyata’nın talebi üzerine Edirne Belediyesi, üzerinde Mustafa Kemal Atatürk'ün Türkçe, Fransızca, Japonca, İngilizce, İspanyolca ve Arapça yazan 'Yurtta Sulh, Cihanda Sulh' sözlerinin yazılı olduğu kaidenin üzerine dünya ve ağzında zeytin dalı taşıyan beyaz bir güvercin figürleri yaptırdı.

Şükrüpaşa Mahallesi’ndeki Barış Parkı’na konulan anıtın açılışı için düzenlenen programa Edirne Vali Yardımcısı Abdullah Aslaner, Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu, Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan ile öğrenciler katıldı.

Geçen yıl yürüyüşü sırasında anıtın dikildiği parka ağaç fidanları ektiğini ifade eden Japon Yuji Miyata, şunları söyledi:

"Barış anıtına en uygun ülkeyi Türkiye’ye olarak seçtim.Çin'den 5 yıl önce Birleşmiş Milletler barış elçisi olarak, başlattığım yürüyüşümü Temmuz ayında Londra'da sonlandırdım. Yürüyüş sırasında 12 bin 500 kilometre yol katedip, yol boyunca 3 bin 50 ağaç diktim. Bir adım çok kısa bir mesafe gibi görülebilir. Ama adımlar büyük bir eyleme dönüşebilir. Şu anda yaşanan en büyük ve en ciddi sorunun Suriye olduğunu düşünüyorum. Bu zor günlerinde Türkiye, Suriye'ye elinden geldiğince yardım çabalarında bulundu. Türkiye aynı zamanda Avrupa, Asya ve Afrika'nın merkezinde ve Edirne'de Türkiye içindeki konumu itibariyle Avrupa'ya açılan bir kapı olduğu için burayı seçtim. Aklıma İsviçre ve Sırbistan, Hırvatistan vardı ancak Edirne’yi seçtim. Kendi tasarladığım barış anıtını, Edirne Belediyesi katkılarıyla Barış Parkı'na Dünya Barış Günü'nde diktik. Bu anıtı özellikle kalpleri çok saf ve temiz olan çocuklara armağan ediyorum."

"BARIŞI HER ZAMAN SAVUNMALIYIZ"

Edirne Belediyesi Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu ise Yuji Miyata'yı Edirne'de görmekten mutlu olduklarını ifade ederek, "İnsanlar bu düşüncenin romantik olduğunu düşünebilir. Karşılaştığınız insana gülümsemeniz bile o insanın size olan bakışını değiştirebilir. İnsanlar küçük bir şey yapıyorum dememeliler. Her zaman için dünyada barışı ve yurdumuzda barışı savunmalıyız. Savaşın bitmek tükenmek bilmediği Ortadoğu coğrafyasında, barış hemen şimdi demeliyiz" dedi.

Açılışın ardından Edirne Ticaret Borsası İlköğretim Okulu izci öğrencileri tarafından şarkılar söylendi.



EÖ(LK/SS)