Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı'nın işbirliğiyle düzenlediği 'Okul Sütü' projesinin ikinci gününde Edirne Valisi Gökhan Sözer, İsmail Güner İlköğretim Okulu’nda öğrencilere süt dağıttı. Dün öğrencilerde görülen mide bulantısı ve kusma rahatsızlıklarına rağmen süt dağıtımına devam ettiklerini ifade eden Vali Sözer, öğrencilerle sohbet ederek sütün faydalarını anlattı.

Edirne’de bir günde 26 bin öğrenciye dağıtım yapıldığını kaydeden Vali Sözer, alerjisi olan öğrencilere süt verilmediğini söyledi. Dün süt içiminden sonra rahatsızlanan öğrencilerde bakteriyel ve mikrobik bir bulguya rastlanmadığını belirten Vali Sözer, "Edirne’de 26 bin süt dağıtımı yapıldı ve öğrencilerimiz içti. Merkezdeki bir okulumuzda bazı öğrencilerimizden mide bulantısı ve kusma gibi şikayetler aldık. Ancak ishal olayına hiç rastlamadık. Kusma olayı da çok az öğrencide vardı. Genelde mide bulantısı şeklinde oldu. Hastanelere kaldırdık, bazı öğrencilerimize serum verildi. Hepsi de hastanelerden taburcu edildi. Herhangi bir zehirlenme olayında bakteriyel, mikrobik bir bulguya rastlanmadı" diye konuştu

'SÜTLER, TÜRKİYE’NİN EN İYİ MARKALARI'

Dağıtılan sütlerden alınan numunelerin tahlile gönderildiğini hatırlatan Sözer, öğrencilere ücretsiz olarak dağıtılan sütlerin piyasada en kaliteli süt olduğunu savundu. Sözer, şunları kaydetti:

"Sütle ilgili kesin kanaatimizi tahlillerden sonra söyleyebiliriz. Sütler UHT tekniğiyle hazırlanmıştır. Türkiye’nin iyi ve tanınmış markaları, en iyi süt üretim merkezlerinde üretilen sütlerdir. Bugün piyasada en kaliteli, en nitelikli sütlerle aynı oranda aynı firmalara aittir. O nedenle ucuz, beklemiş ya da olumsuz şartlarda üretilmiş sütler değildir. Son kullanma tarihi ağustos ayına kadar olan sütlerdir. Doğrudan sütü suçlamak doğru değil. Süt dağıtım programına devam ediyoruz. Türkiye’nin başlattığı çok önemli ve büyük bir projedir. Tüm çocuklarımız çok önemli bir besin kaynağı olan sütü her sabah alacaklar, bedeni gelişimlerini daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde tamamlayacaklar, amacı da budur. Bir aksaklık, bir sıkıntı varsa bunları ortadan kaldıracağız. 26 bin kişiye öğrenciye süt dağıtılmasına rağmen bir okulda bazı şikayetlerin gelmesi, kaynağının süt olup olmadığı konusunda bizi endişeye sevk ediyor. İçtiği sudan, kantinden aldığı bir şeyden ya da başka bir şeyden ortaya çıkmış olabilir."

Edirne Valisi Gökhan Sözer ile birlikte dağıtıma katılan Edirne Vali Yardımcısı Dr. Ayhan Özkan ve Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan, öğrencilere dağıtılan sütlerden alarak içti.



EÖ(LK/BT)