Eczacıların üzerindeki ekonomik baskıyı azaltmak, önümüzdeki dönemin yeni eczane modelini belirlemek için çalışma yapan EDAK Ecza Kooperatifi, yeni projesi “EDAK Rafı”nı tanıttı. İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen toplantıda konuşan EDAK Yönetim Kurulu Başkanı Emre Bacanak, pazarlama faaliyetlerinin EDAK tarafından yürütüleceği projenin eczane ve ecza depoları üzerindeki ekonomik baskıyı kaldırmayı hedeflediğini dile getirdi.

SGK TEKELİ VAR

Eczaneleri yeniden modellemeye başladıklarını belirten Bacanak, “Sektörde Sosyal Güvenlik Kurumu tekeli ile karşı karşıyayız. En büyük fiyat belirleyici durumunda SGK bulunuyor. Bunun karşısında durabilmek pazarlama sorununu çözmek amacıyla EDAK Rafı ve EDAK Eczaneleri projelerini geliştirdik. EDAK rafı eczanelerin en gözde yerlerinde olacak. Rafın sahibi Edak olacak, sözleşmeli eczanelere verilecek. Rafın içeriği iki ayda bir değişecek ve EDAK tarafından belirlenecek. Bu değişim bin 400 eczanede eş zamanlı yapılacak. Raflarda 10-15 ürün yer alacak. Firmalardan ürünleriyle ilgili son tüketiciye ulaşacak kısa videolar hazırlamalarını isteyeceğiz. Daha sonra şifreli alandan bu videoları eczacılarımıza ve eczacı teknisyenlerine göndereceğiz. Amacımız ilaçlarla ilgili pazarlama işlerini eczacı ya da ecza teknisyenlerinin yapması, eczaneleri birer klinik haline çevirmek. Eğer biz eczanede bunu yapmazsak ehil olmayan kişiler pazarlama işini ele alacak bu da halkın sağlığını etkileyecek ciddi sorunlara yol açabilecek. EDAK 34 yılık deneyimini eczacılar için kullanmaya çalışacak. 'Bundan sonra EDAK size de iyi bakar' diyoruz" dedi.

1 OCAK'TA ECZANELERDE

Tanıtım çalışmaları kapsamında 30 bin tirajlı, iki ayda bir yayınlanacak olan Edaktüel adlı bir de dergi çıkardıklarını söyleyen Bacanak, Edak Rafı Projesi’nin 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren eczanelerdeki yerlerini almaya başlayacağını anlattı. Tanıtım projeleri kapsamında her zaman olduğu gibi sosyal sorumluluk projeleri de yürüteceklerini kaydeden Bacanak, “Spina Bfida isimli bir omurga hastalığı var. İlk çalışmamız merkezi İzmir'de bulunan Spina Bfida Derneği ile EDAK Eczaneleri birlikte çalışıp, gebeleri hastalığı önleyen folik asit kullanımı hakkında bilinçlendireceğiz. Bu herkesin fayda göreceği bir çalışma olacak” diye konuştu.

KOOPERATİF SERMAYEYE KARŞI

Tüm sektörlerde olduğu gibi eczacılık sektöründe de piyasa yapısının yavaş yavaş değişeceğini, sermayenin eninde sonunda zincir eczanelerle sektöre gireceğini ifade eden Bacanak, kooperatif yapısıyla yeni düzene karşı koymaya çalışacaklarını dile getirdi. Bacanak, “Biz bir kooperatifiz, zincir mekanizmasını sermayenin hiyerarirşik düzeni içinde çalışmayan bir yapıyız. Zincir denilen şey piyasa getirisidir, yasayla olmayacaktır. Bu bir perakende sektörünün kendini yeniden yapılandırmasıdır. Sosyal güvenlik kurumu istediği iskontoyu uygulamaya başladı. EDAK küçük bir zincir olabilir ama kar odaklı bir zincir değiliz. Biz birilerinin buraya gelmesini engelleyebiliriz. Dünyada büyük sermayeye karşı koyabileceğiniz tek argüman kooperatiftir. Biz eczanelere bir kalkan yaratmaya çalışıyoruz, bu kalkan hepimizi korur. Büyük bir sermaye organizasyonu çok acımasız. Perakende de çok dramatik sonuçları oluyor. Bu yapı yavaş yavaş Türkiye’ye ye geliyor. İstediğimiz kadar karşı koyalım sonuç aynı olacak. Buna hep birlikte karşı koymayı teklif ediyoruz” dedi.