İLAÇ VE ECZACILIKLA İLGİLİ NE VARSA ÜZERİNDE SERMAYENİN SÖZÜ GEÇECEK


"Yıkıma Dur De" sloganıyla düzenlenecek olan mitinge ilişkin İstanbul Eczacı Odası'nda düzenlenen basın toplantısında konuşan İstanbul Eczacı Odası Başkanı Semih Güngör, hükümetin, Sağlık Bakanlığı'nın teşkilat yapısını değiştiren kararname ile Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü'nü tasviye ettiğini söyledi. Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü yerine İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun kurulduğunu belirten Güngör, "Eczacının adının bile geçmediği bu özerk kurum, sorumlu olduğu ilaç sektöründen de bağış alabilecek. Yani ülkemizde ilaç ve eczacılıkla ilgili ne varsa artık üzerinde sermayenin sözü daha fazla geçecek. Aynı kararname ile Sağlık Meslek Kurulu adı altında bir kurul kurularak meslek örgütlerimizin üzerinde baskı oluşturulmaya çalışılıyor, yetkileri elinden alınıyor. Yine bu KHK ile kurulan Kamu Hastane Birlikleri ise devlet hastaneleri işletmelere devrediliyor" diye konuştu.


ECZACI İLAÇLARI ZARARINA HASTAYA VERMEK DURUMUNDA BIRAKILIYOR


Güngör, katılım paylarının arttırıldığına işaret ederek, "Artık hastalarımız aile hekiminin yazdığı reçete başına da 3 TL ödemek zorunda. Ayrıca bütün reçetelerde 3 ilaçtan fazla olan her ilaç başına da hastalarımız 1 TL ek ücret ödemek zorunda kalacak. Sağlığın özelleştirilmesinin faturası hastalarımıza çıkarılıyor, eczacı ile hasta karşı karşıya getiriliyor" dedi. İlaç sanayisinin, yaklaşık 200 kalem ilaçta kamuya yapması gereken iskontoyu uygulamadığını söyleyen Güngör, "Ancak SGK bu ilaçları iskontolu fiyatıyla eczaneden alıyor. Yani eczacı bu ilaçları zararına hastaya vermek durumunda bırakılıyor. İlaç fiyatları düşüşleri ve sürekli artan kamu kurum iskontolarının ardından stok zararlarının karşılanmaması ve eczanelerin firmalardan aldıkları ticari iskontoların kaldırılması eczane ekonomilerinde büyük bir yıkıma yol açtı. Eczanelerde Aralık 2009'dan bu yana yüzde 24'lük bir gelir kaybı yaşanıyor" diye konuştu.


VATANDAŞLARA ÇAĞRI


Güngör, somut taleplerini dile getirmek için "Yıkıma Dur De" mitingi düzenlediklerini kaydederek, "Kadıköy Meydanı'nda karşı duracağımız bu yıkım tablosu, yalnızca eczacıları değil, hastalarımızı, hasta yakınlarımızı, tüm halkımızı yakından ilgilendirmektedir. ÇAğrımız tüm yurttaşlarımızadır. İlaçta yaşanan bu yıkıma dur diyelim. Eczanelerin iflasının önüne beraber geçelim" dedi.


(BB)