Türk Eczacıları Birliği'nden (TEB) yapılan açıklamada, eczacılara işitme engellileriyle iletişim kurabilmeleri için uzmanlarca eğitim verileceği belirtilerek şu görüşlere yer verildi:

''Engelli olmak yaşamını idare ettirmek için bir engel olmamalıdır. Eczacıların hastaların doğru ilaçları doğru şekilde kullanmalarını sağlamak adına hastalara ilaçlarını sunmalarının yanı sıra bilgi verme, öğretme ve bazı durumlarda destek olmak gibi ilave sorumlulukları da bulunmaktadır. Bu bağlamda, her hastaya olduğu gibi geçici veya daimi engelli hastalarına da en iyi kalitede ve onların ihtiyaçlarına uygun hizmet koşullarını sağlamak, yaşam kalitelerinin yükselmesine katkıda bulunmak eczacıların önemli bir sorumluluğudur. Bizler bu sorumluluğumuzun farkında olarak, engelli vatandaşlarımız için bir projemizi daha hayata geçiriyor, engelli dostu eczane projemizin ilk basamağı olarak gördüğümüz Türkiye’de ilk defa işitme engelli hastalarımız için bir protokole imza atıyoruz. İşitme Engelliler Federasyonu ile imzaladığımız bu protokolle, işitme engelli vatandaşlarımızın eczacılarla sağlıklı iletişim kurmalarını sağlayacak düzeyde çift el alfabesi yani işaret dili öğreneceğiz. Eczacılarımıza ve eczanelerde çalışan personele, çift el parmak alfabesi ve sözlük kelimelerinin yanında; rakamlar ve tarihler, istekler, öneriler ve şikayetler ile ilgili işaret dili eğitimi verilecek. Bu projenin ilerleyen aşamalarında eczacılarımız okuma yazma bilmeyen işitme engelliler için ise piktogram dediğimiz resimli tarifleri hastalarına bilgisayarlarından çıktı alarak vermeye başlayacak. Bununla ilgili altyapı çalışmalarını da tamamlamak üzereyiz.''

Açıklmada, görme engellilere yönelik olarak, ilaç bilgi yazılarının onların okuyabildikleri Braille Alfabesi ile yazılabilmesi için çalışma yapıldığı da belirtildi.


VD(OE/AAA)