Düzce Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nin dahili yoğun bakım ünitesinde Vankomisin Dirençli Enterokok bakterisi tespit edildi. Enfeksiyon Komitesi toplanarak bakterinin yayılmasını önlemek için tedbirler aldı. Başhekim Yrd.Doç.Dr. Talat Bahçebaşı, Enfeksiyon Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Mehmet Faruk Geyik, Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. İdris Şahin ve Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Abidin Balbay ile birlikte basın toplantısı düzenledi.

Hastanede bakteri nedeniyle enfeksiyon ve salgın riskinin bulunmadığını belirten Yrd.Doç.Dr. Bahçebaşı, "Önlem amaçlı enfeksiyon kontrol komitesi tarafından bazı tedbirler alındı. Bu bakteriler toprak, su, bitkiler, besinler, çeşitli cins hayvanlar, kuşlar ve böcekler gibi hemen her yerde bulunurlar. Toplumda nadir olarak hastalığa neden olurlar. Bu tip bakteriler hastanelerde, özellikle de yoğun bakım ünitelerinde ağır kronik hastalar ve bağışıklık sisteminin baskılanması durumunda bakteri enfeksiyona neden olabilir. Bu bakterinin neden olabileceği enfeksiyonların önlenmesinde hastaların erken tespiti ve izolasyon önlemlerinin alınması, bu mikroorganizmanın hastane içinde yayılımını önleyecektir" dedi.

Yrd.Doç.Dr. Bahçebaşı, hastanede ilk olarak Aralık ayında dahili yoğun bakım servisinde 5 yoğun bakım hastasında bakteri tespit edildiğini, bunun üzerine yoğun bakım ünitelerinde düzenli olarak kültür takipleri ve bakteri taraması yapıldığını, ancak hastalarda enfeksiyona rastlanmadığını söyledi. Yrd.Doç.Dr. Bahçebaşı, hastanenin enfeksiyon kontrol kurulunca alınan önlemleri ise şöyle açıkladı:

"Yoğun bakımlar arasında VRE izolasyonu sonlandırılıncaya kadar hasta transferi yapılmayacak. Yoğun bakım servislerinde hemşire sayısı artırıldı. Riskli hastaların kabulünde izole odaya alınması ve kültür örneği sonucunun negatif olduğu saptandıktan sonra diğer hasta odalarına alınacak. Tek kullanımlık önlükler giyilecek ve yoğun bakım servislerine ziyaretçi sokulmayacak."



MY(MÇ/AAA)