12 Kasım 1999'da saat 18.58'de merkez üssü Kaynaşlı olan Richter ölçeğine göre 7.2 büyüklüğündeki depremde Düzce'de 16 bin 666 konut yıkılırken, 782 kişi yaşamını kaybetti. Depremin üzerinden 13 yıl geçerken, felaketin izlerini silmeyi başaran Düzce, modern görüntüsü ile dikkat çekiyor. Düzce Valiliği, depremin 13'üncü yılında Anıt Park'a 'Unutmayın. Önceden hazırlıklı olmak hayat kurtarır' yazılı pankartlar astı.

Düzce'de depremle yaşama bilincinin insanların kafasına yerleştiğini söyleyen Belediye Başkanı İsmail Bayram, "Depremin doğal bir afet olduğunun, kaçınılmaz olduğunu bilmemiz lazım. Bunu bilmek yeterli değil. Kendimizi yarın yine bir depremle karşılaşacakmış gibi güvenli yapılarda barındırmamız lazım. En büyük yük ve sorumluluk kişilere düşüyor. Bu anlamda kendimizi, canımızı, malımızı ve geleceğimizi düşünmek zorundayız. Burada belediyelere büyük yük düşüyor. Düzce'de kat sınırlaması 3 olarak belirlendi. Bugüne kadar bu konuda herhangi bir geri adım atmadık. Bunu dikkate almak lazım. Bu coğrafyada deprem gerçeği ile yaşamayı iyi idrak etmemiz lazım. Her an deprem varmış gibi psikolojimizi etkileyecek bir yaşam sürdürmek istemiyoruz. Ama deprem gerçeğini de unutmadan, depremden hiç zarar görmeyecek gibi ya da en az zararı görecek gibi kendimizi hazırlamalıyız. Önemli olan depremden sonra ortaya çıkacak zararları asgariye indirebilmek" dedi.

KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ ADIM ADIM UYGULAYACAĞIZ

Düzce'deki eski binaların risk taşıyıp taşımadığının bilinmesi gerektiğini söyleyen İsmail Bayram, "Düzce'de yapılması gereken işler var. Kentsel dönüşüme yasal düzenlemeden önce başlamıştık. Bundan sonra da adım adım Düzce'de uygulayacağız. Depreme daha dayanıklı olması için kentsel dönüşümün hangi bölgelerde uygulanabileceğini programlıyoruz. Düzce'ye coğrafya olarak baktığımızda ve yapılar itibariyle şu an belki Türkiye'nin bir çok yerinde başlatılan risk taşıyan binalarla ilgili çalışmalar Düzce'de yeni yeni başladı. Yeni yapılan yapılar çok dayanıklı ama eski binaların risk taşıyıp taşımadığı konusunda çalışmalar başlatılmalı" diye konuştu.

ZAMAN UNUTTURUYOR, BİZ UNUTMAYALIM

İsmail Bayram, zamanın depremi unutturduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Herkes, bu yaşanan depremlerden kendileri yaşamamış olsalar bile mutlaka bundan sonraki hayatlarında barınmalarıyla ilgili planlamalar yapmalı. Depremi yaşamış insanlar olarak ne kadar bilinçle hareket edersek, çocuklarımız da aynı bilinçli hareket edecektir. Canımızın kıymetini bilelim. Üzüleceğimiz durumlara kendimizi sokmayalım. Herkes üzerine düşeni yapmalı. Zaman unutturuyor, biz bunu unutmayalım."



KY,HK(MÇ/SS)