Elmalı'nın Tekke Köyü'nde Abdal Musa Dergahı ve onu bütünleyen Alevi-Bektaşi büyüklerinin mezarlarından oluşan kutsal Dur Dağı'nda Hintli firmanın mermer ocağı faaliyetlerinin, inanç özgürlüğünü kısıtladığı gerekçesiyle TBMM İnsan Hakları Komisyonu'nca bir inceleme başlatıldı. Abdal Musa Gönüllüleri'nin başvurusunu kabul eden TBMM İnsan Hakları Komisyonu'nca, bölgede inanç özgürlüğüne müdahale eden konulara ilişkin Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan bilgi talep edildi.

İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'na yapılan başvuruda, firmanın mermer faaliyetlerini yürüttüğü alanın Oturak Baba Mezarlığı'na yakın olduğu ve bu mezarlığı ziyaret etmek isteyenlerin, şirketin tüm yolu kapatması nedeniyle gidemedikleri belirtildi. Türkiye'nin de kabul ettiği Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 9 ve 18'inci maddelerine göre bölgede Alevi-Bektaşi vatandaşların inanç özgürlüğünün mermer ocağı nedeniyle engellendiği ve ihlal edildiği belirtilerek, bu engellerin ortadan kaldırılması için inanç özgürlüğünü hiçe sayan mermer ocağının kapatılması istendi.

"İNSANLARIMIZ İNANÇ ÖZGÜRLÜKLERİNİ YAŞASIN İSTİYORUZ"

TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Ak Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün, Dur Dağı'na ilişkin şikayetler üzerine inceleme başlatıldığını söyledi. Üstün, şunları söyledi:

"Bizim özellikle birkaç konuda hassasiyetimiz var. Düşünce, din ve vicdan özgürlüğü konusunda hassas bir duruşumuz var. İnsanlarımızın inanç özgürlüklerini yaşamasını istiyoruz. Komisyonumuzun çevre duyarlılığı da çok üst düzeyde. Yerleşim yerleri, turizm alanlarına yakın ise bu konuda da müdahale edilmesinden yanayız. Zaman zaman maalesef yerel yöneticilerimiz bu konuda duyarsız davranabiliyor, Ankara'daki bürokratlarda bölgeyi çok iyi bilmeden izin verilebiliyor. İstiyoruz ki bu ülkede herhangi bir kişi kendi düşüncesini, dinini, kültürünü yaşarken herhangi bir engelle karşılaşmasın."