Dünyanın ilk güneş enerjisi ile çalışan klimalı akıllı durağı, Antalya'da Işıklar Caddesi üzerindeki otobüs durağında hizmete girdi. Akıllı durağın faaliyete geçmesi nedeniyle Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, belediye bürokratları ve çalışanların katıldığı bir açılış gerçekleştirildi. Burada basın mensuplarına durakla ilgili bilgi veren Başkan Akaydın, "Akıllı durak dediğimiz proje. Bu belediyemizin Boğaçayı Tesisleri'nde EKDAĞ firmamızla beraber yaptığımız bir proje. Ben bunun romantik bir proje olduğunu söylemiştim. Bu projeyi bugün tamamladık, ayakları üzerine koyduk. Antalya ve Türkiye vatandaşlarımızın takdirlerine sunuyoruz" dedi.

BÖYLESİ DÜNYADA İLK

Kapısı sensörlü olarak açılıp kapanabilen, yaz aylarında serin, kış aylarında da sıcak ortam sağlayabilecek olan akıllı durağı kullananların 220 volt prizler sayesinde cep telefonu ve benzeri cihazlarının şarj ihtiyacını da karşılayabileceğini vurgulayan Başkan Akaydın, "Güneş enerjili olarak dünyada da Türkiye'de de ilk. Ama akıllı durak anlamında değişik projeler var. Bu tamamen güneş enerjisiyle çalışabiliyor. Bu teknoloji dünyada da yavaş yavaş ses getirmeye başladığı için EKDAĞ firmamız Abu Dabi'den bu konuda teklif almış durumda. Heyetimiz Abu Dabi'ye gidecek ve 'Oraya da satabilir miyiz' diye çabalarda bulunacak" diye konuştu.

BENİMSENİRSE YAYGINLAŞTIRIRIZ

Bu tür projelerin kötü amaçlı kullanımlara açık olduğuna dikkati çeken Başkan Akaydın, bu nedenle kentin güvenli bölgelerinden biri olan Işıklar Caddesi'ne akıllı durağı koyduklarını aktardı. Akaydın ayrıca, Antalya halkının adapte olması ve kötü kullanımlara karşı korunabilmesi halinde kent genelinde akıllı durakların yaygınlaştırılabileceğini anlattı.

VATANDAŞLARIN İLGİSİNİ ÇEKTİ

Akıllı durak çevredeki vatandaşların da ilgisini çekti. Bazı vatandaşların uzaktan bakmakla yetindiği durağı bazıları ise içeriden incelemeyi tercih etti. Güneş enerjisi ile çalışan klimalı akıllı durağı görenler, uygulamanın Antalya için büyük önem taşıdığını söyledi.

İKİ GÜNLÜK ENERJİ DEPOLUYOR

25 ile 40 bin Lira arasında değişen maliyeti ile dikkat çeken akıllı durak, enerjisini çatısında yer alan 7 güneş panelinden sağlayabiliyor. Aynı zamanda şehir elektrik şebekesine de bağlı olan akıllı durak bünyesindeki depolama sistemi ile hiç güneş açmaması ya da elektriklerin kesilmesi halinde bile 2 gün boyunca kendi elektriğini karşılayabiliyor.

 

ÖÖ (HA/RT)