Bursa Kent Meydanı'na kurulan rekortmen cezve ile yapılan Bosna Osmanlı Kahvesi vatandaşlara ikram edildi. Bir Boşnak firma tarafından bakırdan yapılan 124 santimetre yüksekliğinde, 95 santimetre çapında ve 800 litrelik su kapasiteli cezve 2004 yılında ‘Dünyanın en büyük kahve cezvesi' unvanını alarak ‘Guinness Rekorlar Kitabı'na girmişti. Dev cezve ile 8 bin fincanlık kahve yapılabiliyor.

Bosna'da faaliyet gösteren yardım kuruluşu ‘Islamic Relief', Türkiye'de sekiz belediyenin yardımıyla rekortmen cezveyi hem sergiliyor, hem de Boşnak yetimler için yardım topluyor. Bursa kent meydanında kurulan dev cezve büyük ilgi gördü. Boşnak usta tarafından yaklaşık iki saat süren çalışma sonucu pişirilen Bosna Osmanlı Kahvesi vatandaşlara dağıtıldı. Bazı vatandaşlar da dev cezve ile hatıra fotoğrafı çektirdi.

Islamic Relief Yardım Kuruluşu Müdürü Velija Semir Kukuruzovic, yardım vakfının 20 yıldır Bosna'da hizmet verdiğini belirterek şunları söyledi:

"Bu projenin ilk olarak Türkiye'de başlamasını istedik. Burada olmaktan çok mutluyuz. Bu organizasyonun Türkiye ve Bosna arasında bir köprü oluşturduğuna inanıyorum. Bu, Bosnalı bir kazancı tarafından yapılmış dünyanın en büyük cezvesi. Rekorlar Kitabına da girmiştir. Bu zaten bizim kültürümüzde de Osmanlı'dan gelen bir kahve olarak biliniyor. Bizim burada yapmak istediğimiz biz Osmanlıyı unutmadık. Onların etkileri bizde devam ediyor. Şu andaki Türklerin de bizleri unutmamalarını istiyoruz" dedi.

5 Ekim'de sona erecek organizasyon kapsamında dev cezve ile Bayrampaşa, Pendik, Ümraniye, Altınova, İnegöl, Mustafakemalpaşa'da da kahve yapılarak dağıtılacak.



RG,SB(FK/ESM)