İzmir Limanı’na kayıtlı 7.95 metre boyundaki Kayıtsız III adlı teknesiyle Pasaport rıhtımından Kabotaj Bayramı olan 1 Temmuz 2006 tarihinde 'Vira Bismillah' diyen Özkan Gülkaynak, 1 Temmuz 2009’da yine Pasaport’a gelerek dünya turunu tamamladı. Geçtiği ülkelerde 'Crazy Turk' (Çılgın Türk) diye çağrılan Gülkaynak, yurda dönüşünde 3 yıllık dünya turunu kapsayan, 710 sayfalık, bin 400'e yakın görsel malzeme, 100'ün üzerinde  teknik çizim ve 50'den fazla harita içeren 'Özgürlük Hattının Batısına' adlı kitabını kaleme aldı. 1 Ekim 2011’de denizseverlerle buluşturduğu kitabını uygun fiyatla satmak isteyen Gülkaynak, hiçbir dağıtım şirketi kullanmadı. Kargo dahil 85 liralık kitabı 'www.kayitsiz.com' web sitesi üzerinden ve İzmir’de faaliyet gösteren Piri Reis Denizcilik Derneği’nin gönüllü katkılarıyla satmaya başlayan Gülkaynak, birinci baskının tamamı olan 2 bin 500 kitabı okuyuculara ulaştırdı ve 2 bin 750 adetlik ikinci baskıyı tamamladı.

Gülkaynak, hem kitabının tanıtımı hem de satışı için İstanbul Beylikdüzü’nde 18-25 Şubat 2012 tarihleri arasında düzenlenecek TÜYAP İstanbul Boat Show’a katılma kararı aldı.

Özkan Gülkaynak, Boat Show’daki etkinlik sırasında 1.5 saat boyunca hem kitabını tanıtacağını hem de özel bir sunum yapacağını söyledi. İstanbul Boat Show Karadeniz Salonu F-5 standında denizseverlerle buluşmaya hazırlandığını kaydeden Gülkaynak, "19 Şubat Pazar günü saat 14.00’te deniz tutkunu olanlarla ve denizciliği merak edenlerle kitabımın satışı ve imzası için birarada olacağım. Etkinlikte dünya turunda anılarımı özel bir sunum eşliğindeki paylaşacağım" dedi.

Gülkaynak, kitabının bugüne kadar yazılmış en kapsamlı gezi kitabı olduğuna ve 3 ayda 2 bin 500 gibi bir satış rakamını yakalamasının önemine dikkat çekti. Gülkaynak, "Bu kitap bir hayalin gerçeğe dönüşmesi. Sizi bambaşka bir dünyayla buluşturacak ve hayal dünyanızı genişletecek. Çünkü bu kitapta duygu var, coşku, sevgi, denizler ve denizlerin kokusu var, rafine edilmiş denizcilik bilgileri var. Kitabı okurken özgürlüğün ne olduğunu hissedeceksiniz. Bu kitap denizciliği en öz ve saf halinde sunuyor. Bizleri küçük teknelerle açık deniz seyri yapacak biçimde bilgilendiriyor, cesaretlendiriyor ve kara hayatının denizlerden nasıl göründüğünü anlatıyor. Bu nedenle deniz tutkunlarını TÜYAP İstanbul Boat Show’a bekliyorum" dedi.

ÖZKAN GÜLKAYNAK KİMDİR?

1965 İzmir Karşıyaka doğumlu Özkan Gülkaynak, denizcilik kültürüyle ve yelkenle, çok erken yaşlarda, Urla Çeşmealtı’ndaki yazlıklarında, kendi teknelerinde tanıştı. Bu tutku, ortaokul, lise ve üniversite öğrencilik yıllarında Ege ve Akdeniz’de, yurtdışı eğitimi sırasında Manş Kanalı’nda ve Atlantik’te çoğu zaman yalnız yaptığı seyirlerle devam etti. Gülkaynak, denizcilik kültürü olmayan bir toplumun denizleri nasıl kirlettiğini, kıyıları nasıl yağmalayıp tahrip ettiğini protesto etmek amacıyla başladığı dünya turunun sonunda kitap yazdı. Modern seyir cihazlarına karşı olmamakla birlikte, genç amatör denizcilerin elektronik aygıtlara körü körüne bağlı şekilde yetişmelerinin yanlış olduğuna inanan Gülkaynak, dünya turunda hiçbir elektronik seyir aleti kullanmadı, seyirlerini harita, pusula ve sekstant gibi geleneksel araçlarla yaptı.



FÇ(İÖ/CK)