Konuyla ilgili açıklama yapan Kültür ve Turizm İl Müdürü Hakan Doğanay şu bilgileri verdi:

"Ani Ören Yeri, İpek Yolu’nun Kafkaslardan Anadolu’ya giriş kapısı ve Anadolu’dan Kafkaslara açılan son kapıdır. Ani ticaret kenti olarak bilinmekte ve nüfusunun o zamanki İstanbul’la eşit olduğu ve 200 bin dolayında olduğu bilinmektedir. Ören yerinin 7 kat yerin altında olduğu ve yaşayan şehir adıyla anıldığı bilinmektedir. Burada Kültür Bakanlığı tarafından başlatılan 5 restorasyon çalışması vardır."

Ani’nin Dünya miras listesine aday gösterildiğini vurgulayan Doğanay, "Biz Ani'yi anlatırken hep şöyle deriz: Ani bir dünyadır ama dünya bir Ani değildir. Ani hakikaten dünyadaki bütün evrensel kültürlerin yaşadığı, birleştiği, kaynaştığı bir şehirdir" dedi.

ERMENİLER ARTIK DİNAMİTLE TAŞ KIRAMIYOR

2006 yılına kadar Ani’nin karşısındaki Ermenistan tarafındaki taş ocağında dinamitle taş kırıldığını fakat girişimler sonucu bunun durdurulduğunu kaydeden Doğanay, şöyle konuştu:

"Ani'de 2 yıldır kazı çalışması yapılamıyordu. Marmara Üniversitesi’nin Arkeologu Yaşar Çoruhlu ile Bakanlığımız arasında bir sorun çıktı. Yaşar Çoruhlu’nun kazı başkanlığından alınmasından sonra yeni bir Arkeolug bulundu. Kazı çalışmaları Haziran ayında başlayacak. Aziz Pirikiç Kilisesi'nin hem yüzey kazısı, hem de olduğu gibi koruması yapılacak. Aynı zamanda bir yıl boyunca çatlaklarını izlemek için termodinamik ölçü aletleri konulacak. Bu da Dünya Anıtlar Fonu tarafından yapılacak. Böylelikle Türkiye’de bir ilki de başarmış olacağız."

BA(KS/COŞ)