Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi tarafından 'Mavi Seminerler' adıyla başlatılan semirler dizisinin ilk konukları, Dünya Serbest Dalış Şampiyonu Şahika Ercümen ve Su Altı Görüntü Yönetmeni Tahsin Ceylan oldu. Buz altında en uzun mesafeyi yüzerek Guinness Rekorlar Kitabı'na giren Şahika Ercümen, sualtı sporlarına nasıl başladığını, spor hayatını, projelerini ve kişisel tecrübelerini Van'daki öğrencilerle paşlaştı. İlahiyat Fakültesi'nde düzenlenen seminer, Su Altı Görüntü Yönetmeni Tahsin Ceylan 'Su altı Görüntüleme Teknikleri" başlığı altındaki sunum ile başladı. Ceylan'ın sualtında çektiği ilginç görüntüler öğrenciler tarafından büyük beğeni topladı. Ceylan aynı zamanda nesli tehlike altında olan endemik türlere de dikkat çekti.

ASTIM NEDENİYLE 12 YAŞINA KADAR DALAMAMIŞ

Daha sonra Dünya Serbest dalma şampiyonu Şahika Ercümen, dalış hikayesini öğrencilerle paylaştı. Küçük yaşlardan itibaren suya meraklı olduğunu fakat astım hastalığı nedeniyle 12 yaşına kadar dalamadığını belirten Ercümen, tedavilerin ardından memleketi Çanakkale'de bir kursa yazıldığını söyledi. Van Gölü'ne dalmayı çok istediğini de belirten Ercümen, "Buraya geldikten sonra Van Gölü beni daha çok çekmeye başladı. Çok istiyorum fakat bununla ilgili biraz araştırma yapmamız gerekir" dedi.

DÜNYA ŞAMPİYONUNDAN SİTEM

Kasım ayında dünya rekorunu kırdığını hatırlatan Şahika Ercümen başarıda sponsor desteğinin ve medyanın önemli olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Uzun süre kimseden bir tebrik telefonu veya destek almadım. Devlet büyüklerinden bekliyorsunuz. Bir de sponsor desteği ve medyanın bunu duyurması çok önemli. Çünkü çok fazla dünya rekoru kıran yok ülkemizde. En azından elimizdekilere sahip çıkıp uluslararası platformda sesimizi duyurmaya çalışan sporculara biraz daha önem vererek, katkı sağlanırsa, daha çok gelişeceğini düşünüyorum. Buraya gelmeden önce Başbakanımızla görüşme fırsatı buldum. Kendisine projelerimden bahsettim. O da bundan sonra destek olacağı sözünü verdi."

Seminerin sonunda Şahika Ercümen, dalma merakı olanlarada tavsiyelerde bulunarak sürekli kendisine danışabileceklerini söyledi.



GÖ(FE/COŞ)